Когато става въпрос за cyberpunk, не мога да не си представя онези филми, в които става въпрос за отблъскващото, дистопично бъдеще, където границите на хуманността са размити, а земята е на ръба на тотален хаос и разруха.

Всички сме гледали революционните хитове "Лудия Макс", "Терминатор", "Робокоп", "Блейд Рънър" и естествено "Матрицата".

Именно тези заглавия се явяват крайпътният камък на новите течения в модата - визията на герой от садо-мазо сценка, който си служи с много техника от бъдещето, е право в десятката.

Та, какво е cyberpunk?

Без да навлизаме в подробности за спецификите на субкултурата и нейните догми, това е жанр в научната фантастика, който е мрачен, отблъскващ и технологично-ориентиран. Просто си представете един киборг в зловещ подземен свят, няколко десетилетия напред в бъдещето, с черен шлифер и картечница вместо ръка... горе долу това е идеята.

Тази визия въобще не е забравена. През последните няколко сезона забелязваме доста такива cyberpunk елементи в колекциите на дизайнерите. За пример можем да дадем линията на австралийската дизайнерка Джеси Хил - "Счупени прозорци". Много мрак, много Блейд Рънър, много 80-те.

Междувременно виниловите дрехи - особено панталоните - станаха особено популярни. Точно за това - едно голямо "мерси" на Кейт Мос и облеклото и от фестивала Гластънбъри.

След това се появи и фотосесията "Wondergirl" за френското списание Numero от септември. Там стана и очевидно, че cyberpunk облеклото идеално пасва на косата тип Femme fatale (половината лице е закрито от коса сресана на крив път. Вижда се само едното око, другото гледа хищнически през завесата от коса; по този повод си спомнете плаката от филма "Поверително от Ел Ей". За това става дума.)

Влиянията:

1.Film noir (черен филм)

2.Японското аниме - Ghost in the Shell, Akira

3.Ридли Скот и неговият Blade Runner

5.дистопичните научно-фантастични романи

6.базираните върху същия стил компютърни ролеви игри

Елементите:

1.Латексови и винилови панталони

2.Готически обувки

3.Кожени аксесоари с капси

4.Огромни колани стягащи талията

5.Тъмен, тежък грим

6.Андрогинност

Елементите на тази тенденция могат да се вмъкват във всекидневното облекло (с мярка, естествено). В дългосрочен план, тази мода едва ли ще се задържи на повърхността и е вероятно да оцелее в по-авангардните среди. Но междувременно модните списания я използват, като една добра възможност да вкарат малко мрак, култови фотосесии и пушещи мадами от задните улички на страниците си. Смело, наистина.