Със сигурност ни се е случвало да отворим гардероба (който принципно трудно се затваря заради количеството дрехи в него) и да си помислим, че няма какво да облечем. Въпреки че - видимо, имаме тоалети за поне месец напред.

Ако тази ситуация ни се струва по-скоро комична и плод на желание да имаме още дрехи, то някои я приемат доста насериозно. Толкова, че чак се налага да се създаде нова сфера в психологията, занимаваща се конкретно с модата и нашата необяснима връзка с нея.

Бившият модел Даун Карън е един от първите дипломирани модни психолози и се занимава именно с явления като "нямам какво да облека" и какво дрехите казват за своите притежатели. Ето няколко безплатни съвета от нея, защото иначе взима по 300 долара на сеанс.

Всъщност, напълно възможно е да не можем да си изберем дрехи за днес в пълния гардероб. Особено ако в него намират място предимно спонтанни покупки и такива, резултат от отчаянието ни в последния момент преди важно събитие. Например розова рокля за сватбата на приятелка, която и тогава само искахме да свалим възможно най-бързо. 

Синдром на повторението

Ако някой ни е казал, че изглеждаме добро в зелено, доста вероятно е след това да хлътнем по този цвят и да се сдобием с доста дрехи в тази гама.

Доста вероятно е и въобще да не се харесваме в този цвят, но да не обръщаме внимание на това вътрешно усещане. Но, все пак, то проговаря, когато сутрин избираме с какво да се облечем и подсъзнателно страним от всичко зелено, което преобладава.

Снимка 375128

Източник: iStock

Автопилот

Доста вероятно е и цялото цветово разнообразие в магазините да ни обърква и дори стресира. В подобни ситуации залагаме на сигурно. На зеленото например. Така си отрязваме възможността да разберем кои други цветове ни пасват, и то по нашата лична преценка.

А когато ни се носи и нещо, различно от зелено, наистина няма да има какво да облечем.

Монохромност

Същата тази несигурност в цветовете и липсата на желание за експерименти може да ни закотви сред черното, сивото и телесните цветове като най-неутралните.

Затова пазаруването онлайн е добра възможност да избегне стреса в магазините и на спокойствие да си поръчаме онази червена рокля, за която все не събираме смелост, пише Daily Mail.

Снимка 375129

Източник: iStock

Спомени

Често в гардероба ни сa пуснали корени и много дрехи, които все не обличаме, но и все не изхвърляме. И причината за тази липса на каквото и да било движение с тях е не цената им, а тяхната сантиментална стойност.

Модни придобивки за есенния гардероб

Модни придобивки за есенния гардероб

За да сме подготвени

Но ако дадена риза ни навява хубави спомени, а не сме я обличали вече втора година, необходимо ли е все да я премятаме, докато се чудим какво да облечем...