Качествената (разбирайте скъпа) кожена чанта е важна инвестиция, която се надяваме да ни се отплаща много време напред.

Често обаче се случва да съсипем с драскотина или петно новата си чанта още с някое от първите носения. Ясно е, че няма как да стане като току-що купена от магазина, но с няколко прости трика може да заличим, доколкото е възможно, щетите.

Драскотини

Трябва ни обикновен светъл оцет (ябълков, оризов или с какъвто разполагаме). Напояваме тензух или парче от стара тениска и нанасяме върху драскотината. С чисто парче плат втриваме за известно време - ще забележим, че драскотината "се свива" от киселината и става по-незабележима. След като изсъхне, нанасяме безцветна боя за кожа.

Петна от грим и мастило

За да не стигаме дотам, гледаме да държим козметика си в козметична чантичка. Ако пък изтече мастило от химикалка върху кожата, най-добре е да занесем чантата на химическо чистене. Ако трием или изчакаме прекалено, мастилото може да проникне в дълбочина на кожата и почистването му да стане невъзможно.

Петна от храна

Когато не са мазни, може да ги премахнем с влажен парцал с леки кръгови движения, след което да подсушим. Петната от мазнини по естествената кожа обаче трябва да се третират на химическо чистене.

Почистване на чанти от естествен велур

Ползваме специалните четки за почистване на велур и набук, които успяват да изкарат мръсотията от кожата и да я "разрошат" леко. Пресни петна от мазнина или крем за ръце се премахват, като поръсим царевично нишесте или бебешка пудра, след което изчеткаме. При по-сериозни петна, отново ще трябва да се отправим към химическото.