Колко често мием косата си? Според някои е нужно това да се случва всеки ден, според други - не повече от веднъж в седмицата. Както и да постъпваме, важно е какъв тип измивно средство използваме.

Тук обаче ще говорим за друго - за факта, че много възрастни хора още нямат представа кой е правилният начин да измият косата си.

Снимка 351564

Източник: iStock

Първо и най-важно нещо: целта на шампоана е да почисти скалпа, а не самата коса. Реално не мием косата си, а главата си. Затова е от съществено значение да сложим шампоана възможно най-близо до кожата и да масажираме старателно целия скалп. Това ще намали периода между отделните измивания. Съсредоточаването върху кожата, а не върху кичурите ни, ще предотврати изсушаването и заплитането им.

Снимка 320749

Източник: iStock

Положението с балсама е обратното - той трябва да се нанася на долните 2/3 от косата и да подхранва косъма. Не корените й. Добре е той да преседи поне две минути преди да го отмием старателно с топла, а след това със студена вода.

Колко често да се къпем

Колко често да се къпем

Правим ли го прекалено често

Използването на шампоан с етикет "clarifying" веднъж в месеца ще премахне всякакви остатъци от продукти, натрупани по косъма.