На 10 април в столицата на Саудитска Арабия започна първата по рода си Арабска седмица на модата. Форумът досега се провеждаше само в Дубай, където отново ще има издание тази година. Но именно събитието в Рияд бе очаквано с нетърпение, най-вече заради много въпросителни около него.

След редица отлагания, ревютата все пак се проведоха. Имаше проблеми най-вече с визите на участниците. На подиума модели представиха последните колекции на луксозни модни брандове като Жан-Пол Готие и Роберто Кавали.

Снимка 350575

Източник: Facebook / Arab Fashion Week

Разбира се, доминираха арабските и ливанските дизайнери. Интересен детайл от програмата е, че финалът утре, 14 април, ще бъде сложен със спектакъл на руски балет.

Други не по-малко важни подробности са, че на ревютата не са допускани фотографи, както и мъже сред публиката при представяне на женски колекции. Единственото изключение, предава The Week, бе направено за бляскавото откриване в петзвездния хотел от веригата Риц в Рияд.

Снимка 350578

Източник: Facebook / PostsHive

За снимките забраната е категорична, когато моделите не са облечени в традиционни дрехи и с бурки на главата, а с някой по-екстравагантен моден тоалет.

Първа Седмица на модата в Саудитска Арабия

Първа Седмица на модата в Саудитска Арабия

Поредна мини революция

Провеждането на Седмицата на модата в столицата на Саудитска Арабия е част от мащабните реформи на принц Мухамед бин Салман с цел модернизиране и отваряне към чуждестранни инвестиции. Участниците от Европа са останали изненадани, че подобно събитие се провежда в тази консервативна страна, и то с целия този блясък.