Идната неделя, когато в България отбелязваме Великден, във Франция ще има избори. За 24 април е насрочен балотажът между настоящия президент Еманюел Макрон и крайно дясната кандидатка Марин льо Пен.

CODA, La Famille Bélier, Оскарите и защо Еманюел Макрон поздрави създателите на филма

Президентът, който похвали награден с Оскар филм

Каква е причината за необичайния коментар

Именно наличието на льо Пен в такъв етап от избора за президент накара над 400 френски интелектуалци да напишат отворено писмо до избирателите.

То беше публикувано във вестник Le Monde и подписано от хора като Жулиет Бинош, Шарлот Генсбур, Джейн Бъркин, Франсоа Клюзе, Гийом Кане, Жил Льолюш. "Нищо в програмата на Марин льо Пен не отразява наследството на Франция като страна на стабилността, хуманизма, щедростта и отвореността към света", се казва в него.

Интелектуалците допълват, че не могат да си представят Франция - държавата на Просветлението и подписването на Декларацията за правата на човека, да избере за свой президент човек, който поддържа приятелски отношения "с най-ужасните диктатори на власт в момента".

Снимка 570318

Източник: EPA/БГНЕС

С писмото си те призоваха французите да отидат до урните и да гласуват за Еманюел Макрон. Резултатите от първия са 27.84 % за Макрон и 23.15 % за Льо Пен, допълват от Variety.