Кариерата си 22-годишната Зендая започва в сериала Shake It Up - част от добре познатите на всички ни тийнейджърски продукции на Disney. И не е единствената - точно по този начин стартират и Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Селена Гомес, Майли Сайърс, братята Джонас и т.н.

И понеже всички изброени дотук днес се занимават с пеене - най-вече, Зендая също не прави изключение. Така през 2013 г. излиза и една от най-разпознаваемите ѝ песни - "Replay". Голямата ѝ страст обаче е киното, което бавно, но сигурно, надделява над музиката.

През последните няколко години Зендая имаше роли в "Спайдърмен: Завръщане у дома" (2017 г.) и "Най-великият шоумен" (2017 г.). Съвсем скоро ще я видим и в "Спайдърмен: Далече от дома", но докато това се случи, можем да я гледаме в новия сериал на HBO - "Еуфория".

"Еуфория", Зендая и как сериалът предизвиква хората

Как "Еуфория" предизвиква хората

Има и друго за гледане - освен феноменалната Зендая

А видяното в излъчените вече три епизода ни беше напълно достатъчно, за да разберем, че Зендая определено иска да избяга от неангажиращите и леки роли, в които се е представяла досега.

В "Еуфория" тя играе Ру - объркана 17-годишна тийнейджърка, която често губи контрол над емоциите си. Разбира се, не и без помощни средства. Именно заради наркотиците прекарва и последното си лято в клиника за лечение на зависимости. Сериалът ни я показва в момент, в който се връща към ежедневието си на почти пълнолетна млада жена. Проследява и доколко е "готова" (или може би доколко не е готова) за всички изкушения на живота.

Снимка 431766

Източник: HBO

Уви, проблемите с наркотиците са влезли под кожата ѝ твърде дълбоко, за да бъдат така лесно изкоренени. Особено когато в историята се намесват и няколко нейни връстници - всеки с проблемите и болките си.

В крайна сметка ще се окаже - поне досега всичко сочи натам, че "Еуфория" е сериал най-вече за липсващата връзка между родители и тийнейджъри, между поколенията. Защото вече видяхме в каква дълбока пропаст може да вкара едно дете неправилната комуникация и лошият пример от страна на родителското тяло.

Снимка 431931

Източник: HBO

Няма как да не споменем и бруталните сцени в сериала, защото те не ни спестяват абсолютно нищо от ежедневието на днешните тийнейджъри. Защото такъв е и животът.

Мариета Мелроуз - специален пратеник на HBO България, се срещна със Зендая в Бевърли Хилс и говори с нея за работата на снимачната площадка, за предизвикателствата на сериала и за посланието, което "Еуфория" отправя.

Снимка 431930

Източник: HBO

Как достигате тези тъмни кътчета в душата си? И, по-важното, как успявате да ги извадите на показ толкова истински, толкова реални?

Всеки ден е специален сам по себе си, различен. Успявах да разбирам Ру до определен момент, след това разчитах на Сам (режисьорът Сам Левинсън - бел.ред.) за помощ - все пак това са неговите лични истории.

Щастлива съм, че избра мен да изиграя Ру. Щастлива съм и че в процеса на работа успях да съпреживея неговите спомени от миналото и да усетя всичко, през което е преминал. Това много помогна. Без него сериалът няма да съществува и няма как да има тази достоверност.

От актьорска гледна точка трябваше да отключа трудни за мен самата моменти и да ги смеся с тези на Ру. Сам е гуру в това да ни разплаче в точния момент - по хубав начин, разбира се, само за да достигнем дълбочината на ситуациите. Той успя да създаде и прекрасна атмосфера на работа. Чувствахме се спокойни да бъдем себе си. Сам беше най-добрият ми приятел през последните осем месеца, което говори много за стила му на работа.

Как се успява в това - ден след ден, на снимки и в този образ?

Имаше дни, в които да достигна до тези емоционални състояние беше по-лесно. Сам винаги казваше, че имаме достатъчно време, да не се притеснявам.

Скандалът между Ру и майка ѝ във втори епизод беше момент, в който Сам искаше да импровизираме. Разбира се, очакваше се да бъда груба, да крещя... А по принцип аз съм много тих човек и нямам нуждата да изразявам себе си по този начин. Накрая на деня ми се искаше да си изповръщам червата, беше истински трудно да бъда толкова груба.

Мислите ли, че "Еуфория" се опитва да достигне до поколението на нашите родители и да ги обвини за случващото се с техните деца?

Аз лично интерпретирам историите на различни хора от поколението ми в сериала повече като търсене на взаимно съчувствие между поколенията - да не бъдем съдени и критикувани толкова бързо. Често чуваме как имаме толкова възможности и улеснения на разположение, че всичко за нас е толкова по-лесно. Но понякога повечето възможности и ресурси правят нещата по-трудни.

Значи ли това, че ролята на Ру е и кауза за Вас, възможност за послание към хората?

Бих казала, че да. Съдбата на героите от "Еуфория" може да се стори стресираща за много хора. Те може и да не поискат да повярват, че виждат истински истории от реалността. Но това, че те не се е случват на теб, не означава, че не се случват ежедневно на някой друг. Затова и си мисля, че някои хора ще разберат и приемат сериала повече от други.

Някои ще имат очи за посланията ми. Други ще си кажат "това съм аз", "това се случи на сестра ми" или ще припознаят приятел. Правим го за всички, които мислят, че са сами. А който има очи да види точно тези неща, ще усети и посланията на "Еуфория". Мисля също, че е важно по тези теми да се говори и повече, а не просто да критикуваме хората около себе си.

А стресът и напрежението да задоволяваш мнението на останалите са подсилени и от нещо друго - от развитието на социалните мрежи. Аз самата израснах с тях, затова и си давам сметка колко силно влияят те на всеки от нас.

Дали не трябва да изтрия даден пост, зле ли е написан?... Всичко това е ново и преди не е съществувало.

Какво тогава е вашето лично отношението към социалните мрежи и влиянието на популярните хора там?

Радвам се, че имам 56 милиона последователи на Instagram. Но в същото време се опитвам и да не мисля за всички тях всеки ден. Защото това е голяма отговорност. Колко много хора се интересуват какво се случва с мен по всяко време на денонощието...

А всеки от нас е попадал в дупката - качваш снимка в социалните мрежи и на всеки две минути проверяваш колко коментара и харесвания има тя.

Може би в това отношение следваните от стотици хиляди хора са много по-лабилни емоционално. Защото социалните мрежи могат да вдигнат самочувствието ти, но могат и да го смажат - само за миг.

Нов епизод от "Еуфория" се излъчва всеки понеделник от 22 ч. по HBO 

От сутринта на същия ден е наличен и в HBO GO