Когато през септември миналата година се появи трейлърът на "Вавилон", останахме с впечатлението, че ще гледаме филм, в който едва ли не през цялото време ще царят купони и всичко ще е в духа на репликата на Марго Роби: "Ако имах пари, щях да ги харча само за забавление. Не за скучни неща като данъци. Искам всички да купонясват до безкрай."

"Вавилон" (Babylon), Марго Роби, Брад Пит и трейлър на режисирания от Деймиън Шазел филм

Брад Пит и Марго Роби се впускат в неспирни купони

Трейлър на "Вавилон"

Всъщност, забавлението наистина го има в голяма част от филма, особено в началото. Ето и доказателство: още в първата сцена Мани Торес (Диего Калва) - американец с мексикански корени, който вярва, че киното е по-голямо от живота - се опитва да закара слон на холивудско парти.

А въпросното парти се оказва наистина диво - освен истинския слон, в него са замесени безобидни и приятни неща като музика и танци, но и покваряващите алкохол, наркотици и секс. На същото диво място се запознаваме и с красавицата Нели ЛаРой (Марго Роби), която е силно амбицирана да стане актриса. А с... нека я наречем харизматичността си, тя веднага привлича вниманието на Мани.

Снимка 603196

Източник: Форум Филм България

Пак там се запознаваме и с любезния Джак Конрад (Брад Пит) - звезда на нямото кино (и шеф на Мани), който е на път да напусне третата си съпруга и да продължи да прави блестящи роли. Но времената и настроенията в киноиндустрията имат други планове за него.

Снимка 603203

Източник: Форум Филм България

Действието във "Вавилон" се развива в края на 20-те и началото на 30-те години на XX век - период, в който индустрията прави прехода от нямото кино към озвучените филми. Време, в което Холивуд ще остане завинаги магически, бляскав и обгърнат от разточителни партита, но и бурен, скандален, белязан от безмерно разточителство, необуздан упадък и поквара.

Снимка 603204

Източник: Форум Филм България

В тази добре смазана машина Нели ЛаРой и Мани Торес са ценени, но нито повече, нито по-малко от техниката и оборудването на снимачната площадка. Именно заради това те ще разберат от първо лице, че голямото кино е резултат от труд, упорство, разбити мечти и много късмет. Естествено, двамата се завъртат в любовна история, която обаче остава леко встрани от действието във "Вавилон". А така ще остане място да видим залязването на една истинска холивудска звезда, неприятностите, които почти винаги вървят ръка за ръка с бързата слава, и успеха, който понякога не е постигнат за сметка на любовта.

Снимка 603208

Източник: Форум Филм България

Но сюжетът на "Вавилон" е далеч по-сложен от този на обикновена любовна драма. Филмът е разказ за суровата реалност на индустрията, където царят нарцисизъм и саморазрушителност. В същото време е цветен, шармантен, пълен с герои с дълбоки човешки истории, вдъхновяваща музика, много танци, наркотици, секс, любов и предателство.

Марго Роби, Брад Пит, “Вавилон” и как целувката им влиза в сценария на филма

Когато Марго Роби си поиска целувка с Брад Пит

Актрисата знае как да убеждава

Затова и след като го изгледахме, думите на режисьора Деймиън Шазел не спират да звучат в съзнанието ни - че "Вавилон" е "любовно писмо към киното и писмо на омразата към Холивуд".

"Вавилон" е по кината от 20 януари