Като родители често чуваме от децата си милион оправдания, когато искат да избягат от отговорност и да не свършат някои от домашните им задължения, за които сме ги помолили.

Мрънкането и мотаенето, разбира се, ни вбесява и понякога забравяме за добрия тон. Избухването ни обаче не е никак приятно за децата. Изключение не прави и 7-годишният Стефан Койчинов от София. Той обаче измисля начин майка му да спре да му се кара при всяка неприемлива постъпка. Моли я просто да му дава знаци, които предлага дори сам да нарисува.

Показва ѝ листчета с нарисувани усмихнати и намръщени лица, които майка му да използва, когато е доволна или недоволна от постъпките му. Дори сам измисля името на т.нар. игра помежду им. Кръщава я "Усмихни майка!". Идеята на Стефан успява да заинтригува майка му Валерия Цанкова, която вижда, че предложението на детето ѝ наистина дава положителни резултати - и при него, и при нея.

Снимка 556606

Източник: entrv.com/smile-mommy-game/

Възхитена от идеята на сина си, Валерия, която е графичен дизайнер, се заема в разработването на възпитателната игра "Усмихни майка!". Заедно с нейната приятелка и бизнес партньор Василена Георгиева успяват реализират идеята на Стефан.

Благодарение на своите прости правила и хитри механизми за поощрение, играта е в помощ и на на децата, и на родителите. От една страна учи децата как да бъдат мили и грижовни и да помагат с домашните си задължения, а от друга - как родителите да бъдат по-търпеливи и спокойни.

Как се "Усмихва майка"

Играта има пет прости правила, с които може да се импровизира по най-различни забавни начини според мотивацията и възрастта на всяко дете (от 3 до 9 години). Включва пет карти "Усмихната майка", пет карти  "Намръщена майка", един Вълшебен зар, една значка "Аз нося усмивки" и 20 стихчета с идеи за постъпки, които усмихват.

Снимка 556605

Източник: entrv.com/smile-mommy-game/

Ето ги и правилата:

  1. Карта "Усмихната майка" се дава за похвални постъпки - оправено легло, прибрани чинии, сгънати дрехи и всяка проява на добро поведение.
  2. Карта "Намръщена майка" се дава за непохвални дейности - несъбрани играчки, неотсервирани чинии, изречена лъжа и т.н.
  3. Когато детето си спечели "Усмихната майка", има право да хвърли Вълшебния зар (може и дигитално) и да играе за малка награда.
  4. Зарът дава малки поощрителни награди, между които "Целувка", "Прегръдка", "Малко лакомство", "Дребно подаръче", специалната награда "Усмихни дете!" и наградата, носеща най-искрена радост - "Време заедно". Всяка от наградите е представена в кратко римувано стихче.
  5. Когато детето събере всички пет "Усмихнати майки", получава най-голямото отличие - значката "Аз нося усмивки".
Снимка 556604

Източник: entrv.com/smile-mommy-game/

Цената на играта "Усмихни майка!" е 30 лв. и ще бъде налична за продажба от 11 декември на официалния ѝ сайт, както и в някои избрани книжарници.