94-годишен мъж от Минесота, САЩ, е потвърден като най-възрастният шофьор на автобус в света. Джим Опегард, който е на 93, когато рекордът му е поставен, но оттогава навърши 94, кара автобуси повече от половината си живот.

Брайън Уилсън, Шефилд и историята на 90-годишния шофьор на камион

90-годишният шофьор на камион

Който не мисли да се пенсионира скоро

Той се радва на 20-годишна кариера като шофьор на градски автобус, преди да се пенсионира на 65 години, но поради скуката скоро възобновява работа. В момента е нает от Northstar Bus Lines да управлява училищен автобус за деца със специални образователни потребности.

Джим, прадядо на три деца, се радва, че има работата си, защото тя го развлича и ангажира, като му позволява да изкарва и пари, голяма част от които продължава да изпраща на християнското сдружение, което дъщеря му основа в Африка.

Снимка 675602

Източник: iStock

Според мениджъра му Джим е определението за примерен служител - той е изключително безопасен шофьор, който никога не се обажда, че е болен и никога не закъснява.

Поради възрастта си той трябва да минава физически преглед и проверка на шофирането всяка година. Казва че е "благословен със здраво тяло", което поддържа, като приема хранителни добавки и прави упражнения по 45 минути всеки ден.

 Дейвид Марджот  - мъжът, който на 95 г. реши отново да учи в университет

Когато си на 95 г. и тъкмо завършиш университет

Една интересна история от Великобритания

След като се пенсионира, Джим поема две работни места: на едното шофира междуградски автобуси, а на другото - училищен автобус. Той разделя времето си между двете почти 20 години, докато не пада и не получава редица счупвания, когато е 84 години. Прекарва четири месеца и половина във възстановяване, след което се връща към ролята си на шофьор на училищен автобус, но е освободен от автобусната компания.

Снимка 675603

Източник: iStock

"Харесва ми да работя, особено да карам училищен автобус", казва Джим. "Колко хора познавате, които искат да работят на 94? Децата могат да бъдат предизвикателство понякога, но това да ги возя е и специална награда."

Джим е подпомаган от помощник-учител, който надзирава децата, което му позволява да се концентрира върху шофирането. Работният му график се състои от три часа шофиране сутрин, последвано от три часа почивка, след което още четири часа шофиране следобед.

По време на почивката си той паркира в дома за възрастни хора, където живее и където е известен на всички там като "шофьорът на училищен автобус".

"Някои казаха, че съм вдъхновение за тях", разкрива Джим пред Guiness World Records, като допълва: "Да бъда рекордьор е много забавно. Смятат ме за знаменитост там, където живея, където работя, в църквата и от семейството ми."

Мъжът, който посети всичките 7 чудеса на света за рекордно време

Мъжът, който посети всичките 7 чудеса на света за рекордно време

Колко му отнема и с какви предизвикателства се сблъсква Магди Еиса

"Джим все още има повече енергия от много други от по-младото поколение шофьори, които наемаме. Бях наистина благословен да имам Джим в нашия екип", категоричен е мениджърът му, който работи с възрастният господин повече от 10 години.