Филмовият фестивал в Кан тече с пълна сила вече почти седмица. А на тазгодишното му издание можем да се похвалим с интересно българско присъствие в рамките на селекцията "Особен поглед".

Мария Бакалова като Ивана Тръмп - първи официални кадри от "Стажантът"

Мария Бакалова като Ивана Тръмп - първи официални кадри от "Стажантът"

Дни преди официалната премиера на "Стажантът" в Кан

В петък, 17 май, се състоя премиерата на филма на режисьора Константин Божанов - The Shameless. На събитието присъстваха както режисьорът, така и голяма част от актьорския състав, включително двете актриси в главните роли - Анасуя Сенгупта и Омара Шети. Филмът представя Индия, тъй като е заснет там и разказва историята на две индийски момичета, които имат различно минало, но подобна съдба.

Работата си по The Shameless Константин Божанов сравнява с "дълго пътуване".

"Не беше като този на Копола, но отне 12 години", уточнява той, имайки предвид десетилетията, през които Франсис Форд Копола работи по своя Megalopolis.

"Имаше моменти, в които почти се отказах от този филм. Завършването на този проект би било невъзможно без фантастичния актьорски състав и екип", допълва още българският режисьор, цитиран от Deccan Herald.

За да разкаже по възможно най-автентичен начин дръзката история за експлоатацията, трудностите и забранената любов на две секс работнички в Индия, той пътува множество пъти до страната. Процесът по работата на The Shameless е затруднен и от ковид пандемията, а освен това и финансирането не е станало лесно.

Въпреки трудностите в реализирането на филма, изглежда че нищо не е било напразно. В рецензията си за него Variety пише, че "си заслужава, макар и ограничен до това да бъде реалистичен портрет на мрачни обстоятелства, изпъстрени със случайна духовна устойчивост".

Според изданието въпреки липсата на емоционалност, това, което създава ярка текстура и тактилно усещане за реалност във филма, е неговата откровеност по отношение на женствеността и женските тела, както и на насилствените форми на контрол, прилагани от мъжете.

Кан 2024: Иранският режисьор Мохамeд Расулоф, който избяга от присъда, за да отиде на кинофестивала

Иранският режисьор, който избяга от присъда, за да отиде на фестивала в Кан

Отново силно политизиране на събитието

Variety определят The Shameless като "провокативна куиър драма", в която се откроява изпълнението на двете актриси в главните роли, особено това на Анасуя Сенгупта.