Едва ли има киноман, който вече да не е чувал за Синтия Ериво. И не само защото с екстравагантните си тоалети и прически тя става център на внимание, винаги когато се появява на събития и премиери.

Тази година 33-годишната Ериво беше номинирана в две категории за наградите Оскар - за най-добра актриса в главна роля и най-добра оригинална песен за "Stand Up" от филма Harriet.

За жалост не успя да спечели в нито една от категориите. Но ако беше, щеше да бъде една от малкото, които могат да се похвалят с четирите големи награди - Еми (Daytime Emmy), Грами, Оскар и Тони.

Снимка 466523

Източник: HBO

Синтия учи в Кралската академия за драматично изкуство, сред чийто възпитаници са сър Антъни Хопкинс, Марк Райлънс и Ралф Файнс. Големият ѝ пробив е на Бродуей, въпреки че не е в специалност музикален театър. Именно за ролята си на Сели в "Пурпурен цвят" печели вече изброените три отличия.

В момента Синтия играе частния детектив Холи Гибни в "Другият". Сериалът на HBO е адаптация по романа на Стивън Кинг за мистериозното убийство на момче в малък американски град.

Всички улики сочат, че убиецът е треньорът по бейзбол Тери Мейтланд (Джейсън Бейтман). С напредването на разследването обаче става ясно, че по време на убийството той е бил в друг град. А това сочи, че физически не е възможно треньорът да е извършил жестокото престъпление.

Джейсън Бейтман, „Другият“, HBO и предизвикателството пред актьора да играе и режисира

Джейсън Бейтман може всичко

Актьорът за тройната си роля в сериала „Другият“, за миналите и бъдещите предизвикателства и за свободата на актьора

За да бъде разплетена мистерията, полицията наема Холи Гибни. Частен детектив, който дори не живее дори в същия щат, Холи е истински отдадена на работата, а и притежава умения и дарби, с които не всеки може да се похвали.

Специалният пратеник на HBO България в Лос Анджелис Мариета Мелроуз си поговори със Синтия Ериво както за предизвикателствата в сериала "Другият", така и за номинациите за Оскарите.

Снимка 466527

Източник: HBO

При Стивън Кинг принципно нищо не е обикновено, но какво точно Ви заинтригува в "Другият"?

Ролята. До този момент не бях виждала нищо подобно на екран. Прочетох сценария и не можех да спра да мисля за Холи - беше ми чужда и непозната. Привлече ме именно с това, че е различна. Обичам предизвикателствата, харесвам и да играя жени със сложен и многопластов характер, жени, чиито гласове не чуваме често.

Изисква ли пресъздаването на персонаж от роман някаква различна подготовка?

Не съм чела романа, за да се подготвя за ролята на Холи. Не исках да бъда повлияна от вече написаното. Сценарият ми даде много материал, от който да черпя вдъхновение. Затова и просто му се доверих.

Ролята е много наситена и богата, а аз се опитах да я подплатя колкото мога. Знаех, че Холи е особняк, че има своите странности, и това ми беше интересно. По принцип подобни роли не са давани и играни от чернокожи актриси и за мен беше предизвикателство.

Холи е жена, която знае позицията си - исках човечността ѝ да се усети от зрителите и да я опознаете малко по малко с всеки епизод. Това беше роля "подарък" за мен. И искам да благодаря на Ричард Прайс, че е написал сценария толкова красиво.

Снимка 466522

Източник: HBO

Как успяхте да се справите с особеностите в поведението на Холи?

Мисля, че Холи се доближава най-много до симптомите на синдрома на Аспергер (психично разстройство от аутистичния спектър - бел. ред.). Разбира се, четох научни изследвания за заболяването. Имам и много близка приятелка, която има този синдром. Прекарах време с нея, защото не исках да създам образ-карикатура.

Ако бях наблегнала само върху това, смятам, че зрителите щяха да я чувстват като различна от тях и нямаше да се идентифицират с нея. Главното при Холи е, че тя има огромни затруднения при комуникацията си с хора, но исках да я разберете и да се свържете с нея.

Истината е, че не всеки от нас е добър в комуникацията, независимо дали сме диагностицирани с някакъв синдром, или не. С всеки един разговор се опитвах да дам възможност на хората да опознаят Холи, да разберат начина ѝ на мислене - как развива идеите и стратегията си. Исках да покажа как другите персонажи възприемат Холи, но и какво е нейното мнение за тях.

Снимка 466525

Източник: HBO

През януари, когато бяха обявени номинациите за Оскарите, Стивън Кинг предизвика големи полемики в социалните медии с поста за разнообразието и за качеството. С което си навлече недоволството на много хора. Къде според вас е балансът между разнообразието в кастинга, възможностите за чернокожи актьори и "качеството", за което Стивън Кинг говори?

Тази година имаше много качествени продукции, в които участие имаха именно чернокожи жени - предимно в телевизията и особено за HBO. В "Пазителите" Реджина Кинг беше абсолютен феномен.

Аз самата съм част от тази игра и ако в нея има място за мен, ще продължавам да се боря както за себе си, така и за другите с моя цвят на кожата.

Реджина Кинг, „Пазителите“, HBO и предизвикателствата пред актрисата

Ще опази ли света от расизма тази жена

Реджина Кинг за сериала „Пазителите“, за маските на хората и за предизвикателствата на ролята

Всичко зависи от хората, които движат бизнеса по определена формула. Те трябва да преразгледат идеите си, да разнообразят начина си на мислене, да променят траекторията, по която избират актьорския състав, да избират нови режисьори, продуценти и сценаристи, които отразяват света, в който живеем. Това е моето желание.

Как се почувствахте, когато разбрахте за двете номинации за Оскар?

Напълно дезориентирана. Бях в самолет, летях към Токио. Беше интересно изживяване - и мисълта за номинацията, и усещането дойдоха на вълни. Все още не го осъзнавам напълно. Беше невероятно, защото не съм очаквала да ми се случи нещо подобно.

Нов епизод на "Другият" е наличен всеки понеделник в HBO GO