Реджина Кинг е перфектният пример как човек никога не трябва да се отказва от мечтите си, защото рано или късно те се сбъдват. Кариерата ѝ започва още когато е на 13 години в сериала "227" (1985-1990 г.), а днес пръстите на двете ръце няма да ни стигнат, за да преброим продукциите с нейно участие само до края на 90-те години.

Въпреки това големите признания идват на много по-късен етап. Чак през 2015 г. тя печели и първата си голяма награда - Еми за най-добра актриса в поддържаща роля в сериала American Crime (2015-2017 г.).

Именно това е и моментът, в който всичко се отприщва. В следващите няколко години Реджина печели още две награди Еми. Два пъти е номинирана и един път се прибира у дома със Златен глобус. Върхът в кариерата ѝ обаче идва през 2019 г. със спечелването на Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Ако Бийл Стрийт можеше да говори" (2018 г.).

Снимка 451137

Източник: GettyImages

В основата на своя успех Реждина Кинг поставя Бог и майка си. Но за всеки отстрани е ясно, че със своето признание (освен че показва, че не бива да бъде подценявана) актрисата затвърждава и мнението, че поддържащите роли не са маловажни, а дори напротив - важни са точно толкова, колкото и главните.

Днес, на 48 години, тя получава и първата сериозна екшън роля. Сериалът е "Пазителите" на HBO, а героинята ѝ е Анджела Абар - "маскиран полицай от страната на доброто, който се изправя срещу расистката доктрина за господството на бялата раса."

Снимка 451133

Източник: HBO

И още в първия епизод ни отвя главите - най-вече заради възможността си да прескача без капка видимо усилие между различните идентичности в многопластовия характер на героинята си. Но и заради убедителния начин, по който раздава не само юмруци в лицето, но и правосъдие.

С Реджина Кинг се срещна Мариета Мелроуз - пратеник на HBO България в Бевърли Хилс, където двете си поговориха за предизвикателствата на сериала и ролята ѝ. Именно в този разговор Реджина споделя, че в развитието на историята и в борбата си героинята ѝ осъзнава, че дори и да разгроми расистите, няма как да изтрие расисткото мислене. Затова и носи маска - за да се предпази. От какво, ще разберем с разгръщането на сюжета на "Пазителите".

Снимка 451135

Източник: HBO

Още от първия епизод на сериала личи, че действието ще бъде много интензивно. Беше ли Ви нужна специална физическа подготовка за ролята?

Аз съм в добра форма по всяко време и се опитвам да я поддържам дори и да не съм в снимачен процес. Хубавото при "Пазителите" е, че работихме със същия координатор по каскадите, с когото работих в "Останалите" (The Leftovers), така че той знаеше силните ми страни, преди да започнем снимките.

Много съм взискателна към дубльорите си за каскади. За мен е проблем, ако зрителят се усъмни или разбере, че съм заместена от каскадьор. Разбира се, иска ми се да избягвам такива моменти. Затова и екипът отдели наистина доста време, докато открие каскадьор, с когото наистина да си приличам.

В крайна сметка намериха едно прекрасно 26-годишно момиче, което ми дава възможност да играя екшън роли поне докато не навърша 66 (смее се - бел. автора).

С какво ролята на Анджела Абар е различна от предишните Ви трансформации?

Трудно е да отговоря на този въпрос, без да разкрия тайни от кухнята и сюжета - все пак се надявам да изгледате сериала (смее се). Като при всеки човек, изборите на Анджела и характерът ѝ са съвкупност от житейския ѝ опит и средата, в която живее.

Много голяма част от действието протича именно през очите на Анджела и представя нейната гледна точка. С течение на епизодите ще разберете и защо има нуждата да носи тези различни маски. Мисля, че публиката ще се замисли как и защо всеки от нас живее живот, в който постоянно сменя различни маски.

Ние самите се изменяме спрямо средата, в която се намираме, и според събеседника срещу нас. Бих казала, че този аспект от Анджела е нещо ново за мен.

Какво е личното предизвикателство, пред което "Пазителите" Ви изправи?

Когато започна работа по нова роля, много бързо откривам шаблона, който да следвам. Например "майка, която има определена работа". В "Пазителите" ми беше трудно. За първи път мога да кажа, че опознавах ролята си по време на снимки.

За мен това беше доста забавен, но и малко страшен процес. Винаги съм имала пълна яснота предварително. За първи път участвах и в интимна секс сцена. Ето това със сигурност ще бъде ново за феновете. На мъжката част от публиката ще им хареса.

Какво открихте за себе си като актриса по време на снимките?

Беше хубаво да поработя върху аспекти от себе си, които до този момент никога не съм имала възможността да тествам, както и да превъзмогна страхове, които дори не знаех, че изпитвам. Определено това е роля с много нюанси и цветове.

Също и малките детайли, върху които чисто актьорски трябваше да се фокусирам, за да покажа логиката. Не че по принцип не се фокусирам върху детайлите, но тук беше различно. Ще видите какво имам предвид, когато изгледате целия сериал.

Нов епизод на "Пазителите" е наличен всеки понеделник в HBO GO и от 21 ч. по HBO