Цели 33 години след като излиза, "Сам вкъщи" продължава да е част от Коледата на милиони хора по света. У нас също вече се превърна сякаш в традиция филмът да бъде пускан по телевизията точно по празниците, и то в прайм-тайма.

"Сам вкъщи" 33 години по-късно - как изглеждат актьорите от филма днес

33 години след излизането на "Сам вкъщи" - как изглеждат актьорите днес

Понеже Коледа наближава

И понеже утре, на Бъдни вечер, 24 декември, от 20 ч. по NOVA ще бъде излъчен първият филм, ни се струва съвсем тематично да се подготвим с няколко любопитни факта за него, подбрани от E! News.

Историята в "Сам вкъщи" е вдъхновена от личните родителски тревоги на сценариста и продуцент Джон Хюз. В интервю от 2015 г. синът му Джеймс споделя, че идеята е била записана в бележник още през 1989 г., точно преди първото пътуване на семейството до Европа. Едно от опасенията, които бащата е имал, е било да не би случайно някое от децата бъде забравено. Точно както се случва с Кевин във филма.

За разлика от феновете на "Сам вкъщи", Маколи Кълкин, който изиграва осемгодишният Кевин, няма навика да си пуска филма по празниците. В интервю за Елън Дедженеръс обаче той признава също, че му се е случвало да го гледа в компанията на момичета, с които е излизал, и си е мърморел репликите под носа. Е, явно на Маколи Кълкин все пак не му е писнало чак толкова от Сам вкъщи". Иначе идва ли щеше да се съгласи да пресъздаде образа си на порасналия Кевин в рекламата на Google от 2018 г.

Маколи Кълкин отново е "Сам вкъщи", този път заради реклама на Google

Маколи Кълкин отново е "Сам вкъщи"

Как никой не се сети досега

Филмът за малко не е режисиран от друг режисьор. Първоначално Крис Кълъмбъс трябва да започне работа по друг коледен филм, но в последствие се отказва от него. След това се обажда на продуцента Джон Хюз и само две седмици по-късно получава сценария на "Сам вкъщи".

Целият филм за малко изобщо да не бъде сниман. Заради спор между Warner Bros. и продуцентския екип проектът е отложен за кратко. След като обаче става ясно, че проблемът е заради едни 700 000 долара, двете страни се споразумяват. Бюджетът на "Сам вкъщи" всъщност възлиза на 14.7 милиона долара - сума, която изглежда почти нищожна в сравнение с печалбата от над 476 милиона долара.

Маколи Кълкин е набелязан за ролята на Кевин, без дори да се явява на прослушване. Тъй успява да впечатли Джон Хюз още докато работят по филма "Чичо Бък" и затова продуцентът е убеден, че момчето е най-подходящото за главната роля в "Сам вкъщи". Режисьорът Крис Кълъмбъс обаче все пак настоява да има прослушвания. След 200 не особено впечатляващи прослушвания обаче той се среща с Маколи Кълкин и няма как да не се съгласи с Джон Хюз - това е детето за ролята на Кевин.

Даниъл Стърн и Джо Пеши, които изиграват крадците Марв и Хари, всъщност са си партнирали и преди "Сам вкъщи". Те участват в I'm Dancing as Fast as I Can, където влизат в ролите на двама души от психиатрия. В крайна сметка обаче техните сцени от филма са изрязани. Въпреки това двамата запазват приятелството, което са изградили на снимачната площадка и пренасят химията помежду си и в "Сам вкъщи".

Даниъл Стърн много, наистина много е искал ролята на "мокрия бандит" Марв. Той се явява на прослушването, но след края му не остава много доволен от представянето си. Затова се обажда на режисьора и го моли да му даде още един шанс. Такъв обаче даже не му е бил необходим, тъй като Крис Кълъмбъс така или иначе вече го е харесал за ролята.

В реалния живот Даниъл Стърн и Джо Пеши изобщо не приличат на персонажите си. В интервю от 2015 г. Стърн дори признава, че е много мекушав към децата и да си партнира с Маколи Кълкин му е било истински приятно. Интересно е обаче, че Джо Пеши е имал друг подход към малкия актьор и то съвсем нарочно. За да е автентичен страхът на Кълкин от бандитите, Пеши се е държал хладно към него през цялото време докато са работили по филма.

Джо Пеши, филмите за "Сам вкъщи" и нараняванията, които е получил

Нараняванията, които Джо Пеши е получил, докато снима "Сам вкъщи"

Забавлението има своята цена

Тарантулата, която полазва по лицето на героя на Даниъл Стърн, е съвсем истинска. Актьорът признава, че именно тази е една от любимите му сцени в "Сам вкъщи". "Не само, че беше наистина забавно и смешно да го правя, но беше и лично предизвикателство да преодолея страха си от това, че нещо отвратително и смъртоносно пълзи по лицето ми. Още по-страшното беше, че трябваше да изкрещя, което означаваше, че и устата ми беше широко отворена. Страхувах се, че тарантулата може да попадне в гърлото ми", споделя Стърн в интервю.

На каскадьорите във филма също не им е било никак лесно. Все пак, "Сам вкъщи" е сниман без CGI и затова всеки път когато Даниъл Стърн и Джо Пеши са гледали заснетите сцени с каскадьорите, са се учудвали как не са получавали наранявания. "Каскадьорите са невъзпятите герои във филма", казва Стърн.

Работата на екипа, отговорен по звука, също е била интересна. Така например, за да пресъздадат звука при падането на човек, те са записвали как удрят по замразено говеждо. Или пък за да пресъздадат изгаряне на човешка плът, са записвали звука от поялник върху кожата на пилешко месо.

Маколи Кълкин, Бренда Сонг и двамата им синове на церемонията за звезда на Алеята на славата в Холивуд

Как изглеждат децата на Маколи Кълкин

Актьорът заедно със синовете си на публично събитие за първи път

Въпреки че във филма бандитите са тези, които отнасят "тупаника", Маколи Кълкин е този, който остава с белег след края на снимките. Към края на "Сам вкъщи" единият от крадците го закача на кука за вратата и започва да хапе пръстите му със заканата, че ще ги откъсне. Джо Пеши обаче явно се увлича на момента и реално захапва пръста на Кълкин достатъчно силно, за да му остане белег.