През изминалата седмица една от водещите новини беше залавянето на боса на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, който повече от 30 години успява да се крие от властите. Коза Ностра обаче не е единствената зловеща мафия - трите книги за тази седмица разказват историите на още няколко такива.

"Тайната история на ндрангета"

"Невидима", "безпощадна", "могъща" - това само част от епитетите, които си печели ндрангета, мафията на Калабрия. Възникнала в най-бедния район на Италия, днес ндрангета контролира 1/3 от световния трафик на кокаин, усвоява милиони от европейски фондове от измами и се вплела като октопод в структурите на властта в страната.

Снимка 603221

Източник: Колаж / Кръг

Как ндрангета оцелява и се развива през две световни войни, фашистки режим и последвалите събития в Италия, как успява да установи контакти с неподозирани хора и какво ще е бъдещето й - отговорите са от италианския прокурор Никола Гратери и експерта по организирана престъпност Антонио Никазо.

Изд. Кръг, 18 лв.

"Син на Ескобар"

Годината е 1965-а. Отряд на колумбийските специални сили начело с агента на MI6 Патрик Уиткам разбива една от тайните квартири на младия Пабло Ескобар. Наркобосът успява да избяга в джунглата, а в престрелката загиват всички освен едно бебе - първородният син на Ескобар Роберто.

Снимка 603223

Източник: Колаж / Сиела

Отгледан като осиновено дете на Уиткам, той сяда да разкаже историята си - от живота под денонощна охрана, опитите за отвличане от биологичния му баща до момента, в който научава истината за произхода си. Както и за мащаба на мафиотската организация на Пабло Ескобар.

Изд. Сиела, 18 лв.

"Куражът винаги е сам"

Роберто Савиано е добре познат на читателите в Италия и по света както с книгите, с които разобличава Камората - неаполитанската мафия, така и с това, че последната е обявила награда за главата му.

Снимка 603222

Източник: Колаж / Ера

В документалната му книга "Куражът винаги е сам" той разказва историята на Джовани Фалконе - италианският прокурор, убит от Коза Ностра, като проследява събитията от онези години, връзките между престъпните семейства, финансовите измами, международните контакти и всичко, довело до убийството му.

Изд. Ера, 29.99 лв.