Чували сме за различни рекорди, поставени от животни, и повечето ни звучат или смешно, или невероятно. Е, този е от вторите.

Косатка, кръстена от екип изследователи Riptide (ураган, стихия) е постигнала внушителен рекорд, преплувайки над 8000 километра. Това е най-дългото разстояние, изминато от косатка и установено от учени. Предишният рекорд бе от доста по-скромните 2500 километра.

Пътят на въпросния най-голям представител на семейство Делфинови започва от западните брегове на Исландия, където е установен през юни 2018 г. и записан под номер SN113.

Снимка 468523

Източник: iStock

През декември същата година е забелязан край бреговете на италианския град Геноа и е идентифициран от ръководителя на организацията за опазване на косатките в Исландия.

Ако се питаме как успяват да разберат, че това е същата косатка, отговорът е много просто - по отличителните черти, които учените откриват върху главата и перката на гърба й.

Именно благодарение на тях Riptide е записан като рекордьор, когато достига бреговете на Ливан в близост до Бейрут. Това изненадва учените, защото косатките рядко навлизат в Средиземно море, особено сами, пише Guardian.

Така екземплярът става обект на наблюдение и изследвания, а учените са притеснени за здравословното му състояние, защото вероятно е изтощен от дългия път и не може да се храни пълноценно в тази изцяло нова среда.

Антарктика, Антарктида, о-в Сеймор и новият температурен рекорд от 20 градуса по Целзий

В Антарктика вече е 20 градуса по Целзий

Трудно е да си го представим

Това е и първият случай, в който косатка е забелязана да плувай край ливанския бряг.