След като премина през Велико Търново, Габрово и Троян, инициативата на "Колектив" "Реките на града" се завръща отново в София. От 30 август до 1 септември за пети път ще се проведе събитието "Реките на София", като локацията този път е Южния парк.

Този уикенд (още от петък) пространството около Перловската река в едно от любимите на столичани места за разходки ще бъде преобразено като място за отдих и забавление - точно както организаторите смятат, че би трябвало винаги да изглежда.

Както всеки път, и сега те са ни подготвили разнообразна програма, заради която със сигурност няма да съжаляваме, че сме останали в столицата за почивните дни. И пак има за всекиго по нещо. А подготовката вече тече с пълна сила, за да успеят отново да ни впечатлят с красиви арт инсталации, много музика, напитки, вкусна храна и забавления за малки и големи.

Предвидени са различни зони като семейна и зона за работилници, няколко бара, място за изложби, специален кът на НАТФИЗ, както и две сцени - 100 стола на реката и Горска.

От Facebook страницата на събитието научаваме за планираните активности, като техният брой непрекъснато расте. Отново част от него ще бъде Mish Mash Fest. Той за пореден път ще събере талантливи творци от различни области, които ще представят (и продават) своите произведения на посетителите. И ще бъде много цветно и забавно. 

Сред най-интересните събития са VR разходката Преживей реката в зона Работилници и през трите дни, сетивният пърформънс "Водата" (който е с билети от 60 лева), Рисуване и вино (след предварително записване), цирковата работилница в събота от 18:30, както и шестото издание на Международния филмов фестивал "На брега". За децата е организиран и научен клас в неделя от 15 часа.

Снимка 680376

Източник: iStock

За събота сутринта е планирано почистване на Перловската река - задължителна част от всяко събитие на "Реките на града", което иска не само за няколко дни да промени тези места, но и да задейства трайна промяна. Организаторите са се погрижили и за промяната и мира в самите нас чрез събитията по виняса флоу йога, дихателна практика и гонг медитация и сетивно-движенческа практика за свързване с тялото.

На сцените на събитието ще се качат комиците от Inside Joke Stand-up Comedy, група "Живи и здрави", SMYAH, Илияна Георгиева и Димитър Горчаков, Free4Al, Bulgar Klezmer Band и ДаБеДа. В неделя от 18 часа пък ще можем да потанцуваме на ролкови кънки с  Roller Bounce. Част от последния ден на "Реките на София" е и фестивалът "Граждански Будилник". А всичко за фестивала можем да намерим тук.