От смъртта на принцеса Даяна минаха повече от 20 години - причината образът й вече да не е символ на скръб, а на нещо повече. 2020 г. е белязана от няколко филма и събития, свързана с майката на принцовете Уилям и Хари - причината Guardian да посветят специален материал на стила й като вдъхновение.

В средата на този месец е премиерата на четвърти сезон на The Crown, където образът на принцеса Даяна ще е широко застъпен. В ролята е британката Ема Корин, която наскоро се "сдоби" с корица на Vogue по повод превъплъщението си в лейди Ди.

Холивуд също не остава по-назад и подготвя игрален филм, кръстен семпло Spencer по моминското й име. Очакваме да видим Кристен Стюърт като любимата принцеса, което ще е голямо предизвикателство за актрисата най-малко заради английския акцент.

Един от ключовите моменти в новия сезон на The Crown ще бъде кралската сватба на Даяна и принц Чарлз. Специално за нея е изработена реплика на сватбената рокля от копринена тафта с шлейф, дълъг 7.6 метра. Дизайнерите Дейвид и Елизабет Еманюел работят по нея с помощта на 20 шивача. Резултатът е изключително близък до оригинала.

Guardian напомнят и за "бунтарския" й стил на обличане, след като вече е част от кралското семейство. Тя си позволява да носи клинове с дължина над коленете, пуловери на овци, колиета на стойност хиляди долари като диадеми, както и леопардови десени.

Много от знаковите й тоалети продължават да бъдат възпроизвеждани от знаменитости и фенове на модата и до днес. А това е сигурен символ, че лейди Ди отдавна не е просто "скандален" член на английското кралско семейство, а се е превърнала в модна и културна икона като Одри Хепбърн, Грейс Кели и Джаки Кенеди.