Да целунеш пръстена на ръката на папата или не - това е въпросът. В понеделник, 25 март, папа Франциск посети католическо светилище в Лорето. Малко след посещението му, в интернет се появи видео, което показва как папата многократно дърпа дясната си ръка, докато дългите редици хора се покланят и се опитват да целунат неговия свещен пръстен.

Кадрите придобиха широка популярност, а отказът на папата пръстенът да бъде целуван бързо стана причина за разпалване на т.нар. католически културни войни между консервативните традиционалисти и прогресивно настроените.

LifeSiteNews - консервативен католически уебсайт, който често критикува папата, нарече видеото "обезпокоително" в заглавието на статия, която включва дълга история за свещените пръстени, които носят папите, и тяхното значение.

Rorate Caeli - уебсайт, поддържан от католически традиционалисти, пише: " Франциск, ако не искаш да бъдеш викария на Христос, махай се оттам."

Папският биограф Остин Ивериг, поддръжник на Франциск, се противопостави на негативните коментари, като написа: "Папата се грижи хората да се сближават с него, а не да се отнасят с него като към свещена реликва. Той е викарият на Христос, а не римски император."

И докато дискусията продължава да бъде все така разпалена, няколко дни след посещението на папата от Ватикана все още не са дали официално изявление защо папа Франциск очевидно настоява пръстенът да не бъде целуван.