Има нещо толкова магично в това как историите от страниците на някоя книга оживяват на екран. Бил той голям или малък. А индустрията не спира да ни дава поводи да се кефим на този процес. Поредният пример е сериалът "Алекс Райдър", който върви по AXN всеки понеделник.

Антъни Хоровиц, "Алекс Райдър" и пет сериала на писателя

5 сериала от майстора на шпионските и детективски истории

Загряваме за премиерата на "Алекс Райдър"

Базиран на книгите на Антъни Хоровиц, сериалът разказва как един обикновен тийнейджър се превръща в необикновен шпионин. Така на Алекс Райдър му се налага да зареже игрите и закачките в гимназията, защото това е единственият начин да разбере кой е отговорен за смъртта на чичо му.

А макар и едва 15-годишен, Алекс си е почти Джеймс Бонд, защото винаги се измъква от, на пръв поглед, невъзможни ситуации. Затова и Ото Фарант - актьорът, който влиза в неговата роля, смята, че сериалът е изпълнен с качествен екшън.

И понеже "Алекс Райдър" разказва и за приятелството, за прошката и за борбата със собствените демони, Ото Фарант намира участието си в сериала за още по-специално - самият той е фен на тийнейджъра-шпионин още от дете.

"Прочетох книгите, когато бях деветгодишен, и страшно много ми харесаха. И след като аз съм се почувствал така, значи ще го направят и още много хора по света. В този смисъл, отдавна бях наясно колко обичани са книгата и главният ѝ герой."

И макар Ото Фарант да е от хората, които мечтаят безгранично, дори той не си е представял, че може да му се отдаде възможността да изиграе образ, с който е израсъл и който има милиони почитатели в по света. "Да играя някого, когото съм идолизирал като дете, е, меко казано, невероятно!"

Когато е разбрал, че получава ролята на Алекс Райдър, 23-годишният Фарант е бил в компанията на приятели. "В този момент сърцето ми подскочи в гърдите и започнах да обикалям тичешком наоколо, полудях от прилив на адреналин."

Едно от любимите неща на актьора в книгите е начинът, по който Антъни Хоровиц успява да създава напрежение и екшън. И макар обстоятелствата винаги се оказват срещу Алекс, той винаги успява да се измъкне.

На AXN обаче Ото Фарант не е успял да им се измъкне, защото те са го хванали и са му задали няколко бързи въпроса. Именно така и ние успяваме да разберем повече за предизвикателствата на ролята, за тренировките на актьора и за каскадите в "Алекс Райдър", които въобще не са били шега работа.

Как се подготвихте за ролята?

Тренирах много. Започнах с режим от два дни тренировки и един почивка. Учих и крав мага - израелска система за самозащита, която се използва само ако сме нападнати.

Става въпрос за излизане от застрашаваща живота ситуация по възможно най-ефективния начин - с по един удар в гърлото или в... слабините. През първите два часа от първия си урок отнесох доста ритници между краката и не беше никак забавно.

Какво друго тренирахте?

Скално катерене, което пък се превърна и в новата ми страст - отивам до стената и се катеря с часове, понякога сам, понякога с инструктор. Все едно редиш пъзел в главата си, докато се натоварваш физически. И това е нещо, което ме свързва и с Алекс Райдър. По този начин мозъкът ми си почива, а същевременно изграждам връзка с героя си. Готов съм за екшън след това. Всъщност, аз винаги съм готов за екшън!

Правите доста каскади в сериала. Коя е любимата ви?

Бяхме в заснежена планина в Румъния и ме вързаха към платформа, която пък беше закрепена за моторна шейна. В един момент шейната просто тръгна, а аз полетях на това нещо надолу по склона...

В това време ме преследваха хора с пистолети на други шейни, а аз трябваше да поддържам равновесие и да реагирам на случващото се около мен. Беше невероятно!

Това, което се надявам да зарадва и вас, е, че освен невероятните каскади, в "Алекс Райдър" е търсена и постигната реална дълбочина в образите на героите. Така историята показва колко истински са и хората, и начинът, по който преминават през преживяванията им.

Доколко си приличате с Алекс Райдър?

Иска ми се да си мисля, че съм едно обикновено хлапе, точно като него.

Израснал съм в Южен Лондон и няма нещо кой знае колко специално в тези години. Но пък си беше просто чудесно.

Мисля също, че след като публиката вижда на екрана едно обикновено хлапе, ще ѝ е много по-лесно да се идентифицира с него, отколкото с всеки един супергерой. Защото човек може да се свърже само с истински хора, а Алекс е точно такъв - много истински и много грижовен. Чудесен образ за пресъздаване!

"Алекс Райдър", AXN и какво да очакваме от сериала, базиран на книгите на Антъни Хоровиц

Какво да очакваме от шпионския сериал "Алекс Райдър"

Как се разиграват лошите

С какво "Алекс Райдър" ще спечели най-много зрителя?

С екшъна, с емоциите и с ужасното удоволствие да гледаш как тийнейджъри изпитват както своите граници, така и тези на горките си родители.

Нов епизод на "Алекс Райдър" се излъчва всеки понеделник от 21 ч. по AXN