Целувката е проява на нежност, привързаност, любов, обич. Затова я пазим за най-специалните хора в живота и обикновено обмисляме кой заслужава да я получи. Замисляли ли сме обаче откога датира първата целувка в историята на човечеството?

Световният ден на целувката, целувките и ползите от тях

Защо целувката заслужава свой празник

Как ни прави по-влюбени, по-здрави и по-щастливи

Според скорошни научни статии романтичните целувки се появяват за първи път преди 3500 години в днешна Индия. В нова рецензия в списание Science обаче се казва, че първите целувки са се случвали в Месопотамия, и то с около хиляда години преди тези в Индия.

Троелс Панк Арбол и Софи Лунд Расмусен - датските изследователи, партньори в живота,  обясняват, че това поведение не се е появило внезапно или в конкретно общество, а е било практикувано в множество древни култури, включително и Египет. Според тях "актът на целувка може да е играл второстепенна и неволна роля през цялата история".

Снимка 619659

Източник: iStock

По думите на учените е много вероятно да е имало практически причини хората да се целуват, като в едно изследване се предполага, че целуването се е появило като възможност да бъде оценен партньора. Но целувките са позволявали на двойките да се сближат и да укрепят връзката си. "И, разбира се, също и за сексуална възбуда", добавя Расмусен.

Още месопотамците не са одобрявали размяната на целувки, които не са с брачния партньор. Двамата датски изследователи дори са се натъкнали на история, в която мъжът едва не се е отказал от жена си заради целувка с друг мъж.

Арбол и Расмусен пишат в рецензията си, че сред учените все още съществува дебатът дали целувките са започнали от едно конкретно място и са се разпространили навън, или са имали "многобройни независими произходи".

Мила Кунис, Дакота Фанинг, Мили Боби Браун - звездите, чиято първа целувка е била на екран

Звездите, чиято първа целувка е била на екран

И ако това не е неудобен момент

Един друг изследовател, Уилям Янковяк, професор по антропология в Университета на Невада в Лас Вегас, има мнение по въпроса. Според него целувките са възникнали или са били открити сред елита на сложни общества (например йерархични) и след това са се разпространили извън тях, пише The Washington Post.