Изненадите на тазгодишната церемония по раздаването на Оскарите не бяха малко - като започнем от отличения филм с българско участие "Навални" и стигнем до засипването със статуетки на Everything Everywhere All at Once.

Оскари 2023, Лейди Гага, "Hold My Hand" и изненадващото ѝ изпълнение на церемонията

Как Лейди Гага изненада всички на Оскарите

Това никой не го очакваше от нея, особено след...

За нас обаче най-свежият победител беше този в категория "Най-добра песен". Оскарът отиде при "Naatu Naatu", която е част от индийския филм RRR и успя да се пребори с конкуренцията на Лейди Гага и Риана.

Какво трябва да знаем за тази песен и филма й? На първо място, че не е на хинди, а на езика телугу, който се говори в индийските щати Андхра Прадеш и Телангана, където има статут на официален.

"Naatu Naatu" вече има Златен глобус за най-добра песен, а при получаването на статуетката Оскар композиторът й ММ Кееравани заяви, че тя е "гордост за всеки индиец". Официалният Twitter профил на филма пък нарече момента "сюреалистичен".

Песента стана глобален хит след излизането на RRR на екран в САЩ. Видеото й е заснето пред Мариинския дворец в Киев през 2021 г. и включва вече емблематичния танц на двамата актьори в главните роли Рам Чарам и Jr NTR.

Снимките на "Naatu Naatu" продължават 15 дни по 12 часа на ден, включват 150 танцьори и екип от 200 човека, поясняват ВВС.