Делят ни броени часове до раздаването на най-прочутите награди в Холивуд, Оскарите. Церемонията по награждаването е едно от най-важните и коментирани събития за годината. С вълнение я очакват не само в САЩ, а и навсякъде по света. В навечерието на престижните кино награди да видим някои любопитни факти за тях през годините, събрани от Reel Rundown. 

Статуетката

Всяка позлатена награда Оскар струва 500 долара и тежи около 4 кг. Чикагската компания R.S. Owens започва да произвежда статуетките една година преди шоуто.

Филмът с най-много номинации

Снимка 401146

Източник: Instagram / CitationFilm

Най-номинираните филми на всички времена са два и имат по 14 номинации. Първият е черно-белият "Всичко за Ева" (1950 г.). 50 години по-късно, Кейт Уинслет и обречената любовна история с Леонардо Ди Каприо в "Титаник" събраха също 14 номинации, от които спечелиха 11 награди.

Първи Оскар за цветен филм

Първият цветен филм, спечелил в категорията за най-добър филм, е "Отнесени от вихъра" (1939 г.).

С най-много Оскари

Снимка 393342

Източник: Instagram / Days Gone Disney

Уолт Дисни е спечелил повече Оскари от всеки друг. Той е номиниран 64 пъти и печели 26 статуетки. Композиторът Джон Уилямс е вторият най-номиниран - с 47.

Оскари 2022, Дензъл Уошингтън и постижението му за най-номиниран чернокож актьор

Когато си Дензъл Уошингтън и подобриш собствения си рекорд

Ще успее ли да грабне и трети Оскар в кариерата си

Носителите на най-престижните награди

През годините досега само три филма са печелили призове в пет от най-желаните Оскари, а именно за най-добър филм, най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър режисьор и и най-добър сценарист. Те са "Това се случи една нощ" (1935 г.), "Полет над кукувиче гнездо" (1976 г.) и "Мълчанието на агнетата" (1992 г).

Актьор и актриса с най-много Оскари

Актрисата с най-много Оскари е Катрин Хепбърн, която има четири Оскара за най-добра актриса в кариерата си.

Снимка 403760

Източник: Alexandra Films

При мъжете с най-много статуетки е Клинт Истууд - с общо четири трофея, макар и да няма такъв за актьорска игра. Той спечели два Оскара за най-добър режисьор и два - за най-добър филм, за "Непростимо" (1992 г.) и за "Момиче за милиони" (2004 г.).

Джесика Частейн, Оскари 2022, Eyes of Tammy Faye и защо актрисата може да пропусне появата на червения килим

Защо Джесика Частейн може да пропусне Оскарите

Актрисата има приоритети и възгледи

Най-младият носител на Оскар

Най-младият носител на Оскар е актрисата Тейтъм О'Нийл. Тя е само на 10 години, когато печели най-добра поддържаща женска роля за филма "Хартиена луна" (1973 г.).

Най-старият носител на Оскар

Това е Джесика Танди. Тя печели наградата за най-добра актриса за ролята си в "Да возиш мис Дейзи" (1989 г.), когато е на 81-годишна възраст.

Носителят на Оскар с най-малко приходи в бокс офисите

"Войната е опиат" (2010 г.), който печели шест Оскара от общо девет номинации, включително и за най-добър филм, е филмът с най-малко приходи в бокс офисите от всички, печелили Оскар някога.

Смята се, че той е спечелил 21 милиона долара в световен мащаб, което е по-малко от 2% от това, което конкурентът му "Аватар" трупа от продажбите на билети през същата година.

Най-скъпият носител на Оскар

Не е изненадващо, че "Аватар" държи рекорда на най-скъпия филм, който някога е спечелил Оскар, с бюджет, който се оценява на около 280 милиона долара. Въпреки че не успява да спечели в категорията за най-добър филм или най-добър режисьор, той получава наградите на Академията за художествено изкуство, кинематография и визуални ефекти.

Бионсе, Оскари 2022, “Be Alive”, “Методът Уилямс” и тайното шоу за церемонията по раздаване на наградите

Тайното шоу на Бионсе за Оскарите

Певицата подготвя изненада

Актьор и актриса с най-много номинации

Очарователният Джак Никълсън е най-често номинираният актьор в историята на Академията, с 12 номинации. Освен това той печели престижната награда три пъти: два пъти за "Най-добра мъжка роля" - за "Полет над кукувиче гнездо" и "Колкото толкова", и веднъж за "Най-добра поддържаща мъжка роля" - за "Думи на обич".

Снимка 467549

Източник: GettyImages

С 19 номинации, Мерил Стрийп държи рекорда за най-често номинирана актриса в историята. Тя печели златната статуетка три пъти, за ролите си в "Крамър срещу Крамър", "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Снимка 509181

Източник: Instagram / Meryl Streep

На косъм от Оскара

С 20 номинации и нито една награда, тонрежисьорът Кевин О'Конъл е определен за номинираният с най-малко късмет в историята на Наградите на Академията.

Рейчъл Зеглър, Оскари 2022 и поканата към актрисата да представи един от победителите

Край на сагата около Рейчъл Зеглър и Оскарите

Ще присъства ли актрисата на церемонията

Невероятно постижение

Режисьорските и продуцентски умения на Били Уайлдър, както и талантът му като сценарист му печелят 21 номинации и 6 победи. Освен това той е първият човек, спечелил "Оскар" заради работата си като продуцент, режисьор и сценарист за един и същ филм, "Апартаментът".