Унищожаването на горите е сериозен проблем в световен мащаб, който засяга не само екологията, но и климата, и живота на всички нас. А докато гледки на обезлесени хълмове не спират да ни възмущават, на хиляди километри от тук вирее най-самотното дърво на света.

Остров Кембъл се намира на повече от 600 км от континенталната част на Нова Зеландия. Това парче земя в океана има климат, който не е никак приятен за живеене - тук не вали едва 40 дни в годината, небето е почти непрекъснато с облаци, духат силни ветрове, а слънцето грее ярко едва 600 часа за 365 дни.

Въпреки неблагоприятните климатични условия, на острова оцелява 100-годишно дърво от вида ситков смърч, което е записано в книгата с рекордите на Гинес като "най-самотното дърво на света".

Снимка 479064

Източник: Facebook / Rus Margolin

Най-близкото друго дърво е на остров на повече от 200 км, а най-близкият смърч е чак в другия край на Тихия океан и полукълбото. Освен този представител на вида, на остров Кембъл виреят единствено различни трайни билки с огромни листа, благодарение на които събират колкото се може повече слънчева енергия в дните, в които това е възможно.

Основната мистерия около смърча е как е успял да се издигне и оцелее цял век на място, където заради ветровете не вирее нищо по-високо от няколко десетки сантиметра. А той е малко над девет метра.

Това определено не е и характерно място за този вид дървета, които се срещат в изобилие в Северноамериканското Тихоокеанско крайбрежие. Смята се, че смърчът е засаден от лорд Ранфъри, генерал-губернатор в Нова Зеландия в периода между 1910 и 1920 г.

Манчинеловото дърво, ябълката на смъртта, Карибите и най-опасното дърво на света

Ябълката на смъртта - най-опасното дърво на света

Ужасите, които може да причини на всеки доближил го

Той е имал намерение да превърне острова в горско стопанство, но това очевидно не се е случило, най-вече заради неблагоприятния климат. Най-вероятно заради него, а и заради факта, че учените в близката метеорологична станция са го украсявали всяка Коледа, смърчът не е пораснал в обичайната си форма - прав и висок до 60 метра, а се е превърнал в кичестото подобие на карфиол, както се шегуват местните, пише Daily Mail.