Коледните празници са идеалният момент не само да се съберем с близките си и получим подаръци, но и да обърнем поглед към предстоящата година.

В този конкретен случай ще разгледаме първата част от най-очакваните филми през идната 2024 г. Списъкът е наистина дълъг и се очертава една интересна по отношение на киното година. Остава ни да се надяваме, че някои от тези филми няма да стане поредната жертва на промяна в премиерната дата и година.

"Аргайл: Супершпионин" - 2 февруари

Режисьорът Матю Вон отново се впуска в света на шпионите, като този път е събрал доста звезден отбор. Във филма ще видим актьори като Хенри Кавил, Джон Сина, Дуа Липа, Брайън Кранстън, Сам Рокуел и Брайс Далас Хауърд.

Ели Конуей (Хауърд) е авторка на шпионски романи и обича да прекарва вечерите си в компанията на котката си Алфи и в писане на поредната история. Но животът ѝ се променя, когато разбира, че сюжетът на последния ѝ роман за тайния агент Аргайл всъщност не е измислен, а съвсем истински.

Придружавана от Алфи и алергичния към котки таен агент Ейдън, Ели се впуска в шеметна надпревара по цялото земно кълбо в опит да остане една стъпка пред убийците, докато измисленият от нея свят и реалният започват да стават все трудно различими.

"Мадам Уеб" - 16 февруари

Продължаваме напред със един супергеройски филм, който ще ни представи изцяло нов герой. Касандра Уеб (Дакота Джонсън) е отдаден парамедик.

Един ден обаче близка среща със смъртта я оставя с ясновидски способности, които не може да си обясни. За да разбере какво се случва, тя влиза в контакт с три млади жени, с които по някакъв начин са свързани.

Целта и на четирите е да разберат какво се случва и кой е злодеят, който ги преследва неуморно. В другите роли ще видим Сидни Суийни, Селест О"Конър, Изабела Мърсед и Тахар Рахим.

"Дюн: Част втора" - 1 март

Чудният свят, който ни бе представен в първия филм, ще продължи да се разгръща и в продължението, като ще има и нови лица.

Пол Атреидски (Тимъти Шаламе) ще разбере, че все пак не може да избяга от съдбата си на лидер. Сънищата му стават все по-ярки и войната изглежда неизбежна. Трейлърът ни загатна, че връзката му с Чани (Зендая) ще се задълбочи.

А на този фон Пол ще трябва да се изправи пред злодея Фейд-Рота (Остин Бътлър), който е може би дори по-кръвожаден от чичо си барон Харконен.

"Годзила и Конг: Нова империя" - през април

След като спорът кой е по-силен - Годзила или Конг, бе разрешен сега двата титана ще трябва обединят силите си, за да се изправят пред нов враг.

Трейлърът на този етап не ни разкрива кой точно е злодеят във филма и колко точно е силен. Но щом е наложително Годзила и Конг да играят в отбор, значи работата е сериозна.

Изглежда обаче, че ще добием по-пълна представа за света, който се крие под повърхността на земята. Именно там се крие и злото.

Challengers - през април

Идва ред на новия филм на Лука Гуаданино, който просто няма как да подминем с лека ръка. Особено когато в него главната роля е поверена на Зендая.

Филмът ще ни покаже сложните отношения между тенис звездата, превърнала се по неволя в треньор Таши Дънкан (Зендая) и съпругът ѝ, който някога е бил на върха в тениса, но сега е далеч от тези славни времена.

В картинката обаче се намесва и негов добър приятел от миналото, с когото вече не се понасят. Оказва се, че същият е и бивше гадже на героинята на Зендая. А тенисът също ще бъде в основата на сюжета, разбира се.

"Каскадьорът" - през май

Каскадьорът, превърнал се в режисьор - Дейвид Лийч, за пореден път ще се опита не само да ни спре дъха с екшън сцени, но и да ни донесе стабилна доза развлечение.

В "Каскадьорът" главните роли са поверени на Емили Блънт и Райън Гослинг. Колт Сивърс (Гослинг) е каскадьор, отказал се от професията, който обаче е призован обратно, за да спаси положението на снимачната площадка на високобюджетен филм.

Режисьор е старата му изгора Джоди Морено (Блънт), а звездата на филма е просто безследно изчезнала. Въпросът е как филмът ще бъде заснет, без продуцентите да разберат за големия проблем.

"Фюриоза: Сага за "Лудия Макс" - през май

Един от най-очакваните филми през 2024 г. е предисторията на "Лудия Макс: Пътят на яростта".

Тук обаче Макс няма да е в картинката, а фокусът ще бъде хвърлен върху младата Фюриоза (Аня Тейлър-Джой). Не се очаква да видим Чарлийз Терон, която изигра героинята във филма от 2015 г.

В една от главните роли ще видим и Крис Хемсуърт, но за момента не е ясно каква точно ще бъде тя.

"Кралството на планетата на маймуните" - през май

Франчайзът се завръща, но този път с изцяло нови лица, защото действието ще се развива няколко поколения след управлението на Цезар.

Маймуните вече са доминантният вид, живеещ в хармония, докато хората преживяват като диваци, спотайващи се в сенките. На този фон един тираничен лидер се провъзгласява за първия крал на приматите, а едно младо шимпанзе на име Ноа се отправя на опасно пътешествие, което ще постави под въпроси всичко, което то знае.

Наученото ще го принуди да направи избор, който ще предопредели бъдещето както на маймуните, така и на хората.

Ballerina - през юни

Филмът ще ни върне в света на Джон Уик, което няма как да не ни радва. Към момента няма трейлър, така че информацията е доста оскъдна.

Знаем само, че Ана де Армас ще влезе в главната роля, а действието ще се развива между това в "Джон Уик 3" и "Джон Уик 4". Едно обаче е сигурно - очаква ни нова доза екшън и дано видим г-н Уик в действие макар и за малко.

Bad Boys 4 - през юни

И тук положението е горе-долу същото откъм информация, че даже и по-оскъдна. Третият филм за "Лоши момчета" уж трябваше да завърши франчайза, но щурият му сюжет бе така измислен, че остави вратата широко отворена за четвърти.

„Лоши момчета завинаги“ , Уил Смит, Мартин Лорънс и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от „Лоши момчета завинаги“

Лошите момчета са поостарели, но са си все същите

И такъв ще има, като се очаква Уил Смит и Мартин Лорънс отново да са в главните роли, а екшънът и хуморът да са в кърпа вързани.

A Quiet Place: Day One - през юни

Двата филма за "Нито звук" се оказаха наистина успешни и затова логично бе от историята да се измъкне още нещо. 

Тук обаче говорим за предистория, което означава, че ще видим и разберем повече за инвазията на извънземните същества, предизвикали апокалипсис на земята. Като повечето персонажи ще бъдат изцяло нови, което означава, че най-вероятно няма да видим Джон Кразински и Емили Блънт.