Дори след повече от 100 години снимане на естествения свят, фотографите на National Geographic все още улавят животните, хората и места по начини, които никога преди това не сме виждали.

Годишният конкурс за най-добър фотограф на дивата природа и кой го спечели за 2019 г.

Дивата природа, каквато не сме я виждали

Кой е най-добрият фотограф на дивата природа за 2019 г.

Като всяка година, и тази National Geographic обявиха своите най-добри снимки за 2019 г., като се спряха на 100 кадъра, избрани от над милион снимки през годината. От тях ние подбрахме девет.

Смята се, че "Мона Лиза" на Леонардо изобразява Лиза Герардини, съпругата на Франческо дел Джокондо, флорентински търговец на коприна. Всяка година милиони посетители се стичат в музея Лувъра в Париж, за да я видят. Картината, защитена от дебел слой стъкло, което трябва да се почиства редовно. 

Фотографът Паоло Уудс е уловил именно този момент на почистването, като с това ни показва нещо познато, но по нов начин.

Много въздействаща е и снимката на Джими Чин, който стои и зад филма "Сам на скалата", спечелил Оскар за документален филм през 2019 г.

"Сам на скалата" разказва за соло катерача Алекс Хонълд, който осъществява дългогодишната си мечта - да изкачи най-прочутата отвесна скала в света, El Capitan в националния парк "Йосемити", висока 975 метра... без въже или каквато и да е друга осигурителна екипировка.

Преди да извърши подвига на 3 юни 2017 г., Хонолд прекара близо десетилетие в мисъл за изкачването и повече от година и половина планира и тренира за него.

От Джими Чин се прехвърляме на Робърт Кларк, който е уловил по най-естествения начин как четиринадесетгодишната Данила държи бебе алпака в близост до Уайлилас в северната част на Перу.

Един от любимите ни кадри е на фотографа Чарли Хамилтън Джеймс, който е снимал мъжки слон как се храни в Националния парк Горонгоса в Мозамбик. 

Повечето от животните в парка са убити заради слоновата им кост, използвана за закупуване на оръжие по време на 15-годишната гражданска война на нацията, която приключва през 1992 г. Вече има много по-строг контрол върху бракониерите.

В 100-те най-добри снимки за 2019 г. влиза и кадърът на Луи Палу, който заснема как около 400 военнослужещи в САЩ практикуват скокове с парашут близо до Форт Грили в Аляска. 

Томас Песчак пък е хванал как по време на дъждовния сезон на Коста Рика хиляди женски костенурки от вида маслинова ридлея излизат на брега и снасят яйца. 

Излюпването на малките костенурчета става около 45 дни по-късно.

Бруталните снимки как вълци се хранят с останките на мускусни бикове в Канадска Арктика на Ронан Донован също са много впечатляващи.

Но несъмнено един от най-въздействащите кадри е на Ейми Витале, която хваща безценния момент, когато Джоузеф Вачира, пазач в консервацията Ol Pejeta в Кения, се сбогува със Судан - последния мъжки северен бял носорог. 

Судан почина през 2018 г. Остават само две женски от този вид.

Фотографката е отличена с още една снимка, която показва как попечител в лагера Сарара в Северна Кения се грижи за осиротял жираф.

Всички снимки от селекцията на National Geographic може да се разгледат тук.

Comedy Wildlife Photography Awards 2019 и кои са най-смешните животни на планетата

Най-смешните животни на планетата за 2019 г.

Дивата природа в най-забавните й моменти