Започваме 2021 г. с оптимизъм и с очакване за много интригуващи и стойностни книжни заглавия. Първата ни селекция за новата година е на книги, чиито авторки са легенди в областта, в която творят.

Снимка 512918

Източник: Orange Books

"Орикс и Крейг"

Нямаме съмнение, че Маргарет Атууд е един от най-важните автори на последните десетилетия. "Разказът на прислужницата" успя да ни покаже едно доста ужасяващо и твърде вероятно предвид ситуацията, в която се намира светът, развитие на всяка държава, залитнала към тоталитаризма. "Орикс и Крейг" отново е дистопия или, както самата Атууд казва, "спекулативна фикция", и този път канадката поглежда още малко по-напред в бъдещето. Генното инженерство е постигнало своето и светът е населен със съвършените Деца на Крейг - перфектни физически създания, които не изпитват завист, не проявяват насилие, нямат сексуален нагон. Йети е вероятно последният истински човек на планетата, благодарение на който ще научим как се е стигнало до това развитие на цивилизацията.

Изд. Orange Books, 25.90 лв.

Снимка 512924

Източник: Колибри

"Каузата на юношите"

Франсоаз Долто е добре позната на българските читатели, които са търсили смислени трудове в областта на детската психология и развитие. Психоаналитик и последовател на Фройд, французойката успява на разбираем език да ни обясни основните и ключови етапи от развитието на едно човешко същество и защо е важно да подкрепяме децата и юношите по пътя им към съзряването. В тази книга Долто се спира на проблемните моменти, през които минават тийнейджърите и призовава да уважаваме свободата им и да имаме доверие във възможностите им.

Изд. Колибри, 18 лв.

Снимка 512920

Източник: Locus

"Щастието ти отива"

Авторът на тази книга е Тина Търнър. Музикалната легенда обаче не е написала автобиография, в която да изтъкне как е постигнала зашеметяващите си успехи (продала е повече билети за концерти от всеки друг солов изпълнител в историята), а пътеводител, който трябва да ни помогне да открием собственото си щастие и надежда дори в най-трудните моменти от живота. Книгата е вдъхновена от дългогодишното й посвещение в будизма, а Тина избира да я завърши и издаде именно по време на световната пандемия, за да може максимално да е от ползва на читателите и почитателите си.

Изд. Locus, 18 лв.