Лекарите в болница Countess of Chester в Манчестър, Англия, забелязват, че смъртните случаи на бебета, за които се грижи сестра Люси Летби, стават подозрително чести. Първоначално обаче повдигнатите обвинения към нея са отхвърлени от ръководството на болницата. През 2016 г., след като научава за обвиненията, сестрата подава жалба, но скоро след това така и не се завръща в отделението си. През 2017 г. започва официално разследване на полицията.

Тупак Шакур и подновеното разследване за убийството му в Лас Вегас

Защо отново разследват убийството на Тупак Шакур

Полицията не дава много детайли

В следващите три години Люси Летби бива арестувана по веднъж. Междувременно властите откриват болнични документи на починалите бебета, както и бележки, писани от нея. На една от тях са написани самопризнания за деянията. "Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях", пише в друга бележка.

Разследването установява, че между 2015 г. и 2016 г. медицинската сестра е нападнала 13 бебета, с намерението да ги убие като вкара въздух в кръвта и стомаха им, прехрани ги с мляко или ги отрови с инсулин, докато заблуждава колегите си, че за смъртта им има естествена причина.

Люси Летби

Източник: GettyImages

Люси Летби

Обвиненията срещу Люси Летби и последвалата ѝ присъда са повод и за започването на правителствено разследване за това как тя е успяла да прикрива престъпленията си толкова дълго време.

Снимка 630810

Източник: GettyImages

Вече е ясна присъдата на 33-годишната медицинската сестра, убила седем бебета и опитала се да убие още шест други. А тя е доживотен затвор, без възможност за условно освобождаване.

Разкритието на ФБР, че е имало заговор за убийството на Елизабет Втора по време на посещението й в САЩ

Осуетеният опит за убийство на кралица Елизабет

Какво показват публикувани от ФБР документи

Съдията аргументира решението си с това, че престъпленията на Люси Летби са жестоки, планирани и граничещи със садизъм. По думите му тя е отхвърлила каквато и да е отговорност за неправомерните си действия, извършени без угризения. Съдията изтъква също, че за жената, превърнала се в един от най-големите съвременни серийни убийци на деца във Великобритания, няма смекчаващи обстоятелства, пише CNN.