ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 44 минути
  • Режисьор: Крейг Гилеспи
  • В главните роли: Пол Дейно, Пийт Дейвидсън, Америка Ферера, Антъни Рамос, Себастиан Стан, Шейлийн Удли и Сет Роугън
  • Бюджет: около 30 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Вълкът от Уолстрийт"

"Луди пари" е от онези филми за пари, банкери, инвеститори и хора, които се опитват да прецакат по някакъв начин системата, за да забогатеят. Конкретната история този път е за скандала около търговеца на видеоигри GameStop, в който замесен бе и българинът Влад Тенев.

През 2021 г. компанията не е в най-доброто си финансово състояние, а акциите ѝ се търгуват за едва няколко десетки долара. Точно тогава обаче финансовият анализатор и стриймър Кейт Гил (Пол Дейно) вижда страхотна възможност за печалба, пренебрегвана от Уолстрийт и от големите инвеститори.

Чрез своите видеа във форума WallStreetBets на Reddit Ревящото коте (псевдонимът на Кейт Гил), успява да убеди хиляди други хора да закупят акции в GameStop. Макар и подценяван от "големите риби", Гил и дребните инвеститори, които са го послушали и последвали, започват да увеличават балансите по сметките си.

Снимка 636688

Източник: Alexandra Films

Всичко е страхотно, но богатите са толкова богати, защото не се оставят да бъдат прецакани лесно и намират начин да отвърнат на удара. Въпросът е кой в крайна сметка ще излезе с по-дебела банкова сметка - милионерите (някои и милиардери) или обикновените хора на заплата.

"Луди пари" е базиран не само на реалните събития около скандала с акциите на GameStop, но и на книгата The Antisocial Network. Покрай Ревящото коте филмът разказва и историята на неговата подкрепяща съпруга (Шайлин Удли), но и на няколко различни и несвързани по никакъв начин помежду си обикновени хора, които залагат спестяванията си на GameStop.

Снимка 636694

Източник: Alexandra Films

"Нашето момче" Влад Тенев (Себастиян Стан) също е замесен, защото именно през неговата инвестиционна платформа Robinhood се осъществяват всички финансови трансакции.

На пръв поглед, човек може да реши, че тематиката на "Луди пари" е твърде специфична - все пак говорим за купуване и продаване на акции, но всъщност не е така. Да, навлизане и в проблематиката, и в съпътстващата я терминология има, но историята е разказана без да натоварва, а хуморът е така вплетен, че разчупва обстановката и вдига акциите в точните моменти.

"Луди пари" е по кината на 6 октомври