Повече от 90 жени заведоха дела срещу ФБР, обвинявайки бивши агенти на Бюрото, че са провалили разследването за сексуално насилие срещу някогашния лекар от националния отбор по гимнастика на САЩ - Лари Насар, съобщи една от адвокатските кантори, занимаващи се със случая, предават от Reuters. 

Няколко от имената на жените, подали жалби, са ясни. Това са Симон Байлс, Александра Райсман и Макейла Мароуни. И трите са олимпийски шампионки, като Байлс е най-титулуваната състезателка в този спорт изобщо. 

"Време е ФБР да бъде държано отговорно за действията си", казва Маги Никълс, която е от отбора по гимнастика на САЩ и национална шампионка на Националната колегиална атлетическа асоциация. Тя, заедно с Симон Байлс, Александра Райсман и Макейла Мароуни иска от ФБР по 50 милиона долара.

Макейла Мароуни

Източник: GettyImages

Макейла Мароуни

Гимнастичките Кайли Лоринс и Хана Мороу търсят по 42.5 милиона долара. Повечето от останалите 90 жени са подали искове за по 10 милиона долара за всяка. Така общата сума, която жените искат от ФБР, възлиза на между 1 и 1.2 милиарда долара. Служители на ФБР не бяха открити веднага за коментар.

Лари Насар

Източник: GettyImages

Лари Насар

През април 13 неназовани оцелели от сексуално насилие на Насар подадоха административни искове срещу ФБР, като поискаха общо 130 милиона долара, пишат от New York Times.

Александра Райсман

Източник: GettyImages

Александра Райсман

Съдебните дела идват две седмици след като Министерството на правосъдието реши да не предприема действия спрямо двамата бивши агенти на ФБР. Те са обвинени, че са сбъркали разследването на Бюрото през 2015 г. срещу г-н Насар, позволявайки му да нападне повече от 70 момичета и жени в продължение на година, преди властите на Мичиган да го арестуват.

Федералният закон за искове за непозволено увреждане позволява лица, които са били засегнати поради небрежност или неправомерно действие или бездействие от страна на федералното правителство, да бъдат компенсирани.

Снимка 577209

Източник: GettyImages

Жените обвиняват ФБР в неправилно третиране на достоверни жалби от множество източници и неуспешно действие по потвърждаващи доказателства, които агенцията е получила през юли 2015 г. Те казват, че бездействието на ФБР е позволило на Насар да продължи да тормози млади жени и момичета до момента, в който е обвинен през 2016 г.

Симон Байлс

Източник: GettyImages

Симон Байлс

Насар, който също е бивш служител на Мичиганския държавен университет, беше осъден през 2018 г. на до 175 години затвор за малтретиране и сексуално насилие на млади гимнастички, поверени на неговите грижи.