Едно от първите неща, които разбрахме за "Кокаиновата мечка", беше, че режисьор на филма ще бъде Елизабет Банкс. И леко се развълнувахме, признаваме, тъй като си я спомняме все с хубави чувства и от участието ѝ в "Перфектният ритъм 3", а и от участието ѝ и режисьорската ѝ работа в "Ангелите на Чарли" от 2019 г. Защото освен като сценарист и продуцент, от известно време Елизабет Банкс се подвизава и като режисьор, а "Кокаиновата мечка" е третият ѝ самостоятелен пълнометражен филм. За героите в него обаче изобщо не бихме казали, че са късметлии.

Всъщност филмът започва с уточнението, че е базиран по действителни събития. Истината за истинската история е, че е доста кратка и просто... тъжна. През декември 1985 г. из национален парк в Джорджия се разхожда мечка, която открива 40 торби с кокаин на стойност 15 милиона долара. И започва едно истинско плюскане - без извинение за думата, защото същото довежда и до смъртта на животното.

Съдебният лекар, извършил по-късно аутопсията ѝ, казва, че стомахът ѝ е бил "буквално натъпкан до горе с кокаин". Той уточнява също, че причината за смъртта на мечката е "церебрален кръвоизлив, дихателна недостатъчност, хипертермия, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, инсулт. Няма бозайник на планетата, който би оцелял след това."

Снимка 607801

Източник: Форум Филм България

И макар историята изобщо да не предполага, че от нея може да се роди филм, Джими Уордън и Елизабет Банкс правят точно това - той пише сценарий като за филм, а тя се захваща да го превърне в 90-минутна черна комедия.

Но за разлика от истинската мечка, която умира от "свръхдоза", след голямото плюскане измисленият ѝ двойник във филма се впуска в търсене на още кокаин и е готов да разкъса всичко и всеки, който се изпречи на пътя му. Резултатът е ядосана ръмжаща мечка, която смърка кокаин, разчленява хора и влачи невинни и уплашени туристи в храсталаците без никакви угризения.

Снимка 607797

Източник: Форум Филм България

Срещу нея се изправят група туристи, служители на реда и загрижена майка (Кери Ръсел), която търси дъщеря си (Бруклин Принс) и приятеля ѝ (Крисчън Конвъри). В същото време дилърите Дейвид (О'Шей Джаксън-младши) и Еди (Алдън Еренрайх) са натоварени със задачата да върнат изгубения кокаин от бащата на Еди, изигран от Рей Лиота в последното му екранно изпълнение преди да почине.

Снимка 607798

Източник: Форум Филм България

"Това са просто хора, които не са подготвени или нямат капацитета да се справят с надрусана с кокаин мечка", предупреждава режисьорката Елизабет Банкс. И е напълно права, защото сцените с кръв изобщо не са ни спестени. Е, комедийните също.

Резултатът е филм, който може да накара зрителите да се смеят, докато някак усещат, че не бива. Но отвъд пролятата кръв и сполучливите шеги пък прозира посланието на "Кокаиновата мечка" - да уважаваме природата. Защото в битката между човека и природата винаги побеждава природата.

"Кокаиновата мечка" е по кината от 24 февруари