27-ото издание на София Филм Фест е към своя края. Последните прожекции ще бъдат в началото на април. Дотогава обаче все още можем да се насладим на качествено международно и българско кино, представено от цели 170 филма от 53 държави.

София Филм Фест 2023,  “Чалга”, “Случаят Тесла”, “Български кораб потъва в бурно море” - българските филми на кино фестивала тази година

5 български филма, които да гледаме на София Филм Фест тази година

Най-новото от родното кино

И като всяко друго голямо събитие, каквото е София Филм Фест, и то всяка година раздава своите награди. Церемонията по връчването на наградите на фестивала се състоя на 25 март, събота, в Зала 1 на НДК. Ето кои са големите победители.

"Червените обувки" на режисьора Карлос Айхелман Кайзер спечели Голямата награда "София - град на киното" за най-добър филм.

"Щипка карамфил" на режисьора Бекир Бюлбюл пък получи Специалната награда на журито.

Василис Кацупис с филма си "В капан" се окичи с наградата за режисура.

Българският актьор Малин Кръстев пък получи Почетен диплом за актьорски постижения за участието си в "Добрият шофьор". Филмът на режисьора Тонислав Христов стана най-добър български игрален филм.

Друг Почетен диплом бе отреден на режисьорката Мааян Рип за филма ѝ "Другата вдовица", както и на филма "Крехка памет" на режисьора Игор Иванко.

Още едно българско постижение е това за филма "Следа" на режисьора Аспарух Петров, който си заслужи наградата за български късометражен филм.

За най-добър балкански филм пък наградата бе присъдена на "Изпепеляващи дни" на режисьора Емин Алпер.

"Аполония, Аполония" на режисьора Леа Глоб пък е най-добрият сред документалните филми.

София Филм Фест 2023, “Тар”, “Под слънцето”, “Империя на светлината” - филмите, които всеки трябва да гледа тази година

5 филма от София Филм Фест, които всеки трябва да гледа

С награди и номинации

На тазгодишния София Филм Фест на дъщерята на Чарли Чаплин, Джералдин Чаплин, бе връчена Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното. Същото отличие получи и българският оператор, режисьор, сценарист и продуцент Радослав Спасов.