Милиони зрители по целия свят гледат съдебната битка между холивудските звезди в "тежка категория" Джони Деп и Амбър Хърд. И докато драмата им продължава да се разгръща, нова звезда влиза в светлината на прожекторите: защитникът на актьора Камил Васкес.

37-годишната адвокатка от Калифорния се превърна в несъзнателна партньорка в "шоуто", печелейки многобройни фенове с острия си съдебен стил.

С шеметна скорост в социалните мрежи започнаха да се разпространяват тениски с нейното име и възхваляващи я хаштагове.

Така само за няколко дни двуминутното видео на г-жа Васкес, която многократно прекъсва адвоката на Амбър Хърд, за да "възрази" (правен термин, използван за подаване на официален протест в съда), натрупа над 27 милиона гледания в TikTok.

Клипът предизвика пародии в социалните медии, в които потребителите "възразяват" на своите приятели и семейство в разговор. Видеата в TikTok, използващи хаштага #CamilleVasquez, натрупаха стотици милиони гледания.

"Все още съм фен на Джони Деп", гласи един от многото туитове за нея. "Но съм заклет фен и на Камил Васкес."

Коя е Камил Васкес

Родена в Сан Франциско от родители с колумбийско и кубинско потекло, Васкес завършва Университета на Южна Калифорния през 2006 г., а през 2010 г. - Югозападното юридическо училище в Лос Анджелис.

През последните четири години е сътрудник в Brown Rudnick - високопоставена адвокатска кантора, с която Джони Деп сключва договор, за да го представлява в делото му за клевета срещу Амбър Хърд за 50 милиона долара. Тя е един от деветимата адвокати от фирмата, участващи в процеса.

Камил Васкес е специализирана в съдебни спорове и арбитраж, като се фокусира върху представляването на ищците по дела за клевета - като това на Джони Деп. За новооткритите си поддръжници обаче тя е най-позната с многото си възражения и с поредица от напрегнати разговори с Амбър Хърд.

В продължение на два дни в кръстосан разпит адвокатката се опита да постави под съмнение разказа на актрисата за проблемния й брак с Джони Деп с надеждата, че съдебните заседатели ще видят несъответствия в твърденията.

Модел за подражание - или пък не...

Енергичната защита на Камил Васкес в делото я превърна в тема за дискусия и в рамките на движението #MeToo срещу сексуалното насилие и тормоз. Някои критици я обвиниха, че не вярва на думите на Амбър Хърд и дискредитира твърденията й за злоупотреба.

"Поздравете Камил Васкес, защото за по-малко от два часа върна феминизма 50 години назад", каза един потребител на Twitter. "Историята няма да те помни с добро."

Но пък нейните поддръжници я подкрепят, защото отстоява правата на мъжете, жертви на домашно насилие, като я смятат за потенциален модел за подражание.

Дали обаче популярността на Камил Васкес сред привържениците на Джони Деп ще има успех и в съдебната зала, остава да видим.

"Трудно е да се разбере дали обществената реакция онлайн е същата, каквато имат отделните съдебни заседатели", казва Халим Данидина, адвокат и бивш съдия, пред Daily Beast.

Данидина обаче смята, че популярността на Камил Васкес предполага, че процесът е "тежка битка" за Амбър Хърд, заключват от CNN.