На феновете може и да не им се вярва, но сагата с "Бързи и яростни" върви към своя край. Или поне така се твърдеше след премиерата на деветия филм.

Тогава беше обявено, че всичко ще приключи с още два филма. Е, няколко дни преди "Бързи и яростни 10" да се завърти по кината, Вин Дизел загатна, че до точката може и да не остава един, а цели два филма.

Но нека не гледаме толкова в бъдещето, защото на дневен ред е десетият филм от поредицата за Доминик Торето и компания. Той, разбира се, ще бъде също толкова бомбастичен и изпълнен с екшън, колкото и предишните. И да, законите на физиката отново ще бъдат счупени.

Снимка 618681

Източник: Форум Филм България

Всичко около "Бързи и яростни 10" започна много обещаващо. През първите няколко месеца на 2022 г. стана ясно, че към филма (и семейството) ще се присъединят цели трима актьори, които много харесваме.

Първо се разбра, че основният злодей ще бъде Джейсън Момоа, а след това - че Даниела Мелчиър също ще има роля. Бри Ларсън бе сред последните попълнения и влиза в ролята на дъщерята на Г-н Никой (Кърт Ръсел).

Дотук страхотно, но горе-долу по това време миналата година се отвори един голям проблем: Джъстин Лин - човекът зад цели пет филма от поредицата, който трябваше да режисира и десетия, напусна.

Официални изявления по темата нямаше, но веднага тръгнаха твърдения, че отказът му от режисьорския стол се дължи на постоянните промени в сценария, но и на непрестанните наставления от Вин Дизел. Един от разговорите между двамата дори е завършил с демонстративно затръшване на врата - ситуация, за която запознатите твърдяха, че режисьорът е казал, че филмът не си заслужава психическото натоварване.

Снимка 618679

Източник: Форум Филм България

Въпреки всичко Джъстин Лин остава замесен не само като продуцент, но негова е заслугата и за написването на сценария. На режисьорския стол обаче седна Луи Льотерие, който има опит с екшъна на висока скорост, защото е отговорен за първите два филма за "Транспортер" с Джейсън Стейтъм.

Льотерие определено е успял да остави своя почерк в "Бързи и яростни 10" и, както вече казахме, по традиция филмът изобилства не само от скъпи и бързи коли, но и от каскади, които са възможни само в сънищата.

В десетия филм Доминик Торето, Лети (Мишел Родригес) и цялото им семейство ще се изправят пред може би най-добре подготвения до момента враг - Данте (Момоа).

Снимка 618682

Източник: Форум Филм България

Той има зъб на Торето заради тяхната предистория, датираща още отпреди няколко филма. В "Бързи и яростни 5" действието се развиваше в Рио де Жанейро и тогава нашите хора задружно видяха сметката на наркобоса Ернан Рейес, който се оказва и баща на Данте.

Освен че убиха баща му, те изгориха и всичките пари, които той трябваше да наследи. Ето защо сега Данте е измислил поредица от хитри планове, с които не само да отмъсти за смъртта на баща си, но и да накара Доминик Торето да страда.

Снимка 618676

Източник: Форум Филм България

В случая е замесена цялата банда, а завръщането си към франчайза ще направи и Декард Шоу (Стейтъм). В екшъна, но този път на правилната страна, ще бъде и братът на Дом - Джейкъб (Джон Сина). Във върволицата от гонки и екшън сцени пък ще се впусне и Сайфър (Чарлийз Терон), което ще направи положението още по-напечено.

Истината обаче е, че нито колите, нито дръзките каскади са онова, с което ще запомним филма. Просто защото Джейсън Момоа прави толкова силно впечатление като лошия герой, че краде всяка една сцена, в която участва. И определено е сред най-запомнящите се злодеи в целия франчайз.

И макар това да не е филм със супергерой, не бива да бързаме да излизаме от кино салона, защото след края на първите и по-кратки финални надписи е скрита една сцена, която ще завърже интригата още повече.

"Бързи и яростни 10" е по кината от 19 май