Два дни преди Осми март избираме три заглавия от три авторки, всяка от която е посветила голяма част от темите в творчеството си на нежния пол.

Снимка 521599

Източник: Колаж / Orange Books

"Непознаваемо царство"

Яа Джаси си спечели читателското внимание със "Завръщане" - роман, посветен на историята на родната й Гана. "Непознаваемо царство" обаче е напълно различна и лична книга. Главната й героиня е докторант по невробиология в Станфордския университет, но не може да надмогне драмите в семейството си - смъртта на брат си от свръхдоза и дълбоката депресия на майка си.

Изд. Orange Books, 18.90 лв.

Снимка 521600

Източник: Сиела

"Добри съпруги"

Това е продължението на класическия роман на Луиза Мей Олкът "Малки жени" и на пръв поглед темата му е нещо, обратно на феминизма на Алиенде, за който ще стане дума след малко. Тя проследява вече порасналите сестри Марч, всяка от които търси своето семейно щастие и любовта, и осъществяването на мечтите си извън семейството.

Изд. Сиела, 13.90 лв.

Снимка 521598

Източник: Колаж / Колибри

"На жените с обич"

Mujeres del alma mía e оригиналното заглавие на книгата на Исабел Алиенде, отчасти мемоари, отчасти есе за женската сила, история и борба за равноправие. Чилийската писателка, спечелила милиони сърца с "Къщата на духовете", я пише по време на изолацията в следствие на коронавирус пандемията. Книгата обаче съвсем не носи потиснатия дух на 2020 г., напротив - тя е завладяващ и забавен разказ за жената с главно Ж.

Изд. Колибри, 16 лв.