Спортът като цяло се стреми да обединява хората, а не да ги разделя. И това важи дори за феновете на различни отбори, които в края на краищата могат да са и добри приятели.

Лео Меси, Майкъл Джордан и как Въздушния спечели от трансфера на футболиста в ПСЖ

Колко спечели Майкъл Джордан от трансфера на Лео Меси

И то само до момента

През последните години все повече отбори се опитват да се борят не само срещу расизма, но и срещу хомофобията. През изминалия уикенд във Франция отборите се опитаха да отправят послание срещу хомофобията.

ПСЖ и Лил например изиграха двубоите си със специални екипи, номерата на които бяха в цветовете на дъгата. Но направи впечатление, че от състава на ПСЖ отсъства един от основните футболисти - Идриса Гай. И то не заради контузия, а официално обявено бе, че поради лични причини.

Според френския вестник RMC Sport, тези лични причини всъщност са несъгласието на футболиста да играе с екип, върху който има цветовете на дъгата. Твърдят дори, че Гай е пропуснал да вземе участие в мача на отбора си през миналата година отново по същото време, когато са носени цветовете на дъгата, пише Daily Mail.

От френската асоциация Rouge Direct, която следи за хомофобията в спорта, са написали в Twitter, че тя не е избор, а престъпление и на Идриса Гай трябва да му бъде поискано обяснение за отсъствието му от мача. И да му се наложи глоба, ако това се налага.

От Daily Mail посочват, че 32-годишният сенегалец е отдаден мюсюлманин, а в някои страни хомосексуалността е обявена за незаконна и се наказва със смърт. В Сенегал например хомосексулаността се наказва с пет години лишаване от свобода, а гей браковете са незаконни.

Томас Бийти и признанието на футболиста, че е гей

Футболистът, който призна, че е гей

Томас Бийти и борбата, която е водил със себе си

През месец февруари в родината на Идирса Гай дори е имало протест на консервативни мюсюлмани, които са настоявали за по-жестоки наказания за хората от LGBTQ+ общността.