Още след края на Hills of Rock през 2024 г. стана ясно, че фестивалната летва е вдигната високо и през 2025 г. организаторите трябва много да се постараят, за да надскочат последното издание на най-мащабния български фестивал за рок и метъл музика.

Hills of Rock 2024: eто какво да очакваме от фестивала тази година

Hills of Rock 2024: eто какво да очакваме от фестивала тази година

Изпълнителите по дни и ред на излизане на сцената

Затова с удоволствие разбираме, че на изданието следващата година в първия фестивален ден на 25 юли ще видим и ще чуем една от най-прогресивните, популярни и очаквани съвременни групи в света на метъла - французите от Gojira. 26 юли пък е запазен за ветераните от Sepultura.

Само една година след като сътвори музикална история на церемонията за откриването на Олимпийските игри в Париж, френската група ще се качи на сцената на пловдивския фестивал.

Снимка 686847

Източник: GettyImages

Ранните дни на Gojira, което свободно се превежда като Годзила, започват през 1993 г. с френско-американските братя тийнейджъри Джо и Марио Дюплантие, които свирят в гаража на родителите си в предградията на Байон в югозападна Франция.

Джо, който е ритъм китарист и вокалист на групата, казва, че за първи път се е запознал с групи като Metallica и Iron Maiden на 14 години, благодарение на своите братовчеди и незабавното му решение да създаде група е било "импулсивно". След като към тях се присъединяват Кристиан Андреу и Жан-Мишел Лабади, групата печели все повече последователи и трупа успех след успех.

Със своите тежки рифове и дълбоки послания, прогресивен и екологично осъзнат метъл, с годините музиката на Gojira е много повече от ноти, които вълнуват. Тя притежава силата да разклаща социални пластове.

Снимка 686850

Източник: GettyImages

Във втория фестивален ден, 26 юли, на основната сцена на Гребния канал в Пловдив ще излязат още и Sepultura за концерт част от прощалното им световно турне Celebrating Life Through Death, с което отбелязват 40 години на сцена. След десетилетия на възходи и падения, обиколили над 80 държави и превърнали се в символ на бразилската метъл култура, Sepultura се сбогуват с феновете си по цял свят, в това число - и с българската публика.

Gojira- мeтъл групата, която ще остане в историята като променяща Oлимпийските игри

Gojira- мeтъл групата, която ще остане в историята като променяща Oлимпийските игри

Какво знаем за Gojira, които участваха в откриването на Летните игри в Париж

До края на годината предстои да бъдат обявени още много имена, а междувременно билетите са в продажба на ticketstation.bg и стартират на цени от 140 лв. за еднодневен билет и от 220 лв. за тридневен достъп до фестивала.