От 1927 г. досега всяка година списание Time избира личност на годината. Миналата година Грета Тунберг стана най-младият ѝ носител в историята на списанието.

Грета Тунберг, личност на годината, Time и решението на списанието за 2019 г.

Ето я и най-влиятелната личност на 2019 г.

Изборът на списание Time

От тази година списанието има и ново отличие - "Дете на годината", което търси лидерите сред най-младото поколение на Америка.

А първото "Дете на годината" на списание Time е Гитанджали Рао, която е изобретателка на 15 години. Нейното желание е да вдъхнови хората да предлагат идеи, с които да бъдат решени световните проблеми.

Тя е избрана от повече от 5000 номинирани американчета. Сред изобретенията на Гитанджали Рао са устройство, с което се открива олово в питейната вода, както и приложение, регистриращо кибертормоз.

Тя е печелила и други награди, например за Най-добрия млад учен на Америка, за бърз и евтин тест за откриване на замърсена с олово вода, пише BBC.

В интервю за списание Time, взето от Анджелина Джоли, Гитанджали Рао казва, че не прилича на "типичен учен", от тези които се появяват по телевизията - по-възрастни учени, обикновено бели мъже.

Валентин Фречка - момчето от  Украйна, което превръща падналите листа в хартия

Да правиш хартия от паднали листа

Той е един от най-успелите украинци под 30-годишна възраст

Нейната цел е не само да създава собствени устройства за решаване на световните проблеми, но и да вдъхновя други да правят същото.