Свикнали сме, когато говорим за най-богатите хора на света, редовно да се спрягат имената на Илон Мъск, Джеф Безос и други известни милиардери. Но има една жена, която макар и да няма тяхната популярност, също заслужава да й обърнем подобаващо внимание.

Metallica в числа - кой е най-богатият член на групата

Кой е най-богатият в Metallica

Какво е богатството на всеки един от музикантите

Франсоаз Бетанкур Майерс е най-богатата жена в света и първата, чието състояние се оценява на повече от 100 милиарда долара. Тя е и на 12-то място сред най-богатите хора в света. Този връх се дължи на големия скок в цената на акциите на семейната компания на фондовата борса в края на 2023 г., което й донесе над 28 милиарда за няколко месеца.

70-годишната бизнесдама от Франция оглавява класацията на Forbes от 2021 г. и последната не прави изключение. А ето и как е достигнала върха. Майерс е единствената внучка на основателя на козметичния гигант L'Oréal Йожен Шулер.

Тя е и единствен наследник на майка си Лилиан Бетанкур, която почина през 2017 г. и остави цялото си състояние от 40 милиарда долара на своята дъщеря, с което утрои нейното богатство благодарение на 33% акции в козметичната компания, както и в семейната инвестиционна фирма Téthys Invest.

Снимка 648375

Източник: GettyImages

Но Майерс не е просто богата наследница, която се чуди как да изхарчи милиардите си. От 1997 г. тя е част от борда на директорите на L'Oréal и участва активно в управлението. Двамата й синове също са в бизнеса, готови един ден и те да го наследят.

Освен това от години е известна като филантроп и подпомага различни каузи чрез основана от нея Fondation Bettencourt Schueller. Изявява се и като автор на книги, свързани с гръцката митология и религиите.

Въпреки огромното си състояние, Майерс не е най-богатият човек във Франция. Тази титла продължава да се държи от 74-годишния Бернар Арно, собственик на групата Louis Vuitton Moët Hennessy. Неготово състояние се оценява на 179 милиарда долара. 

През годините най-богата жена в света среща трудности от различен характер - както в личен, така и в професионален план. Нейните отношения с покойната й майка, които преминават през отричане, съдебни дела и обвинения в насилие, дори стават повод за създаване на документална поредица в Netflix.

Джак Ма и за какво харчи парите си най-богатият китаец

Как харчи парите си най-богатият китаец

Скромността краси човека

Франсоаз винаги се е опитвала да стои встрани от медийния шум и за разлика от покойните си родители се появява рядко на публични събития, освен ако не са свързани с голямата й страст - изкуството, пише BusinessInsider.