"Фаворитката" е черна, но донякъде и комична, история за три изключително властни жени, борещи се за любов, благоволение и власт без всякакви задръжки. Звучи някак познато и актуално в наши дни, нали...

Оригиналният сценарий за филма е на Дебора Дейвис от края на 90-те години на миналия век, който сега е представен от сценариста Тони МакНамара и режисьора Йоргос Лантимос. Заедно, двамата изграждат една любовна история, наситена с остри диалози, които въвличат зрителя в много заплетени дворцови интриги, сексуални игри и политически планирани ходове.

Има и защо "Фаворитката" да е един от претендентите с най-много номинации на тазгодишните награди Оскар. Това е не само първият костюмен филм на Йоргос Лантимос, но без съмнение и най-широко достъпният му. Подтиснал най-извратените и стряскащи части от характерния си шокиращ стил, той представя аристократичното общество в английския кралски двор по елегантен, обикновен, но и сложен за възприемане начин.

Снимка 404483

Източник: Alexandra Films

Историята във "Фаворитката" е вдъхновена от не толкова добре познатия житейски път на кралица Анна (Оливия Колман) - последната и най-пренебрегвана британска владетелка от династията на Стюартите.

Действието се развива в началото на XVIII век. Анна Стюарт е във война с Франция, а в английския кралски двор политическите настроения по този въпрос са разделени в два лагера.

От едната страна е лидерът на партията на торите по време на управлението на Стюарт - Робърт Харли (Никълъс Холт), който изисква мирен договор с Франция. За постигането на тази своя цел той използва новодошлата и налагаща се за "фаворитка" на кралицата Абигейл Машам (Ема Стоун).

От другата страна е близката приятелка на кралицата - лейди Сара Чърчил (Рейчъл Вайс), която смята, че войната трябва да продължи до победа на Англия. Именно под влиянието на Сара кралицата обмисля удвояване на данъците върху земята, за да се финансира войната с Франция, в която съпругът на лейди Чърчил, херцогът на Марлборо (Марк Гатис), бележи победи.

Снимка 404461

Източник: Alexandra Films

Така точно между "чука и наковалнята", незнаеща кое е правилното политическо решение, болнавата Анна Стюарт е в почти постоянна депресия. Непрекъснато се променят и настроенията й - в един миг е нерешителна и уплашена, а в следващия - властна и капризна. Но кралицата крие дълбоко емоционално страдание в себе си и копнее за обич и подкрепа, които е готова да получи на всяка цена, дори понякога това да включва действия, граничещи с безумие.

Това е и кралица Анна на режисьора Йоргос Лантимос - несигурен владетел, който разчита изцяло на близката си приятелка Сара да задоволява всичките ѝ желания и капризи. А тя се опитва да овладее не само влошеното здраве, непредсказуемите вътрешно душевни състояния, но и сексуалните нужди на кралицата.

Снимка 404472

Източник: Alexandra Films

Невероятно умна, честна и хладнокръвна жена с изявена политическа мисъл и любов към родината, Сара успява да се наложи над кралицата. Понякога нежна, друг път жестока и груба с нея, но нито за миг не дава повод да се съмняваме, че въпреки манипулациите, които прилага над кралицата, наистина се интересува от нея и я обича.

Снимка 404457

Източник: Alexandra Films

В другата противоположност е коварната Абигейл Машам - бедната братовчедка на Сара, останала без пари покрай банкрута на фамилията си, която се присъединява към кралското семейство като покорна прислужница. Със своето миловидно изражение тя се оказва много хитра, пресметлива и лукава. Знае и точно как да изиграе картите си. 

Снимка 404459

Източник: Alexandra Films

И ако Сара винаги е успявала да доминира над крехката кралица, Абигейл започва да я утешава и да се умилква, като постепенно си проправя път в покоите на Анна. От слугиня, Абигейл ще се превърне в незаменима за кралицата личност и любовница, като постепенно ще я тласка точно в противоположната политическа посока на тази, прокарана от Сара.

А с опитите си да се наложи като новата "фаворитка" в кралския двор, Абигейл ще разпали ожесточената битка за сърцето на Анна Стюарт.

Премиерата на "Фаворитката" е на 8 февруари