Когато човек погледне колко голям е списъкът с най-богатите хора в световен мащаб, може съвсем лесно да си помисли, че не е чак толкова трудно човек да стане милионер.

Илон Мъск, Джеф Безос, кои са най-богатите хора на планетата според Forbes

Ето кои са най-богатите хора на планетата

За първи път - българи в класацията на милиардерите на Forbes

Е, знаем обаче, че реалността е съвсем различна и не всеки може да разполага с толкова много пари. Най-малкото, защото първо трябва да ги изкара, а след това и задържи. Понякога се случва така, че милионерите правят сериозни издънки, които им костват много.

От Forbes са събрали някои от най-големите издънки на богатите през годините, които са им коствали или състояние, или свободата. Ето и три от най-впечатляващите.

Елизабет Холмс

Снимка 556462

Източник: GettyImages

За известен период от време Холмс се превърна в същинско чудо, основавайки компанията си Theranos. Милиардите заваляха след като тя убеждаваше всички, че ще изстреля кръвните изследвания в изцяло нова вселена.

И така, през 2015 г. Холмс се превърна в най-богата жена в Америка, която сама е изработила богатството си, с 4.5 милиарда долара състояние. Но само година по-късно състоянието ѝ бе занулено, защото бе доказано, че тази уж иновативна технология е чисто и просто измама.

Bad Blood, Дженифър Лорънс и защо актрисата се е отказала от филма

Филмът, от който се отказа Дженифър Лорънс

Какво се случва с Bad Blood

Бременна с второто си дете, през ноември тази година Елизабет Холмс бе осъдена на над 11 години затвор. Нейният бивш приятел и оперативен директор на Theranos - Рамеш Балвани, също бе осъден, но на 20 години затвор.

Кание Уест

Снимка 592573

Източник: Getty Images

Рапърът е може би най-пресният пример за милиардер, който сгафи доста сериозно и губи пари. В неговия случай обаче не става дума за някаква измама или други незаконни действия.

През април 2022 г. нетното му състояние се оценяваше на 2 милиарда долара и като че ли нямаше лимит за Уест. Но само няколко месеца по-късно картинката се промени драстично и в момента той разполага с 400 милиона долара.

Кание Уест, adidas, Forbes и защо рапърът вече не е в списъка с милиардери на списанието

Пропадането на Кание Уест продължава, вече не е милиардер

Действията му имат последици

Но през октомври тази година наяве излязоха негови антисемитски изказвания и конспиративни теории, които му костваха партньорства с компании като adidas, Gap, Balenciaga и Foot Locker. А в резултат на това дойде и огромната загуба на пари.

Ейке Батиста

В момента не е ясно какво е нетното състояние на бразилския петролен предприемач, но през 2012 г. той разполага с 30 милиарда долара. И дори има амбициите да се превърне в най-богатия човек на планетата.

Но само след година следва драстично пропадане и компанията му OGX обявява банкрут. Причината е, че петролните ѝ резерви са били драстично надценени. През 2018 г. Батиста е осъден на 30 години затвор заради подкуп, който е дал на бивш губернатор на Рио де Жанейро.

В момента се смята, че Ейке Батиста живее в имението си под домашен арест, което е много по-различно от затвор.