Докато за някои мечтаното жилище е луксозна къща с най-съвременни мебели и най-нови технологии, то за Лаура Дейвис и Дейвид Бюканън то е дом, направен от боклук.

Двойката прекарва седем години в проектирането и изграждането на своя Земен кораб (Earthship), който в общи линии представлява къща, построена от тапицирани отпадъчни материали, като стари гуми, бутилки, кутии и врати.

Семейството се премества в Испания през 2002 г., тъй като има желание да промени темпото и да започне живота си сякаш отначало. Първоначално си купуват традиционна испанска къща в Кортихо. След като живеят там няколко години обаче, решават, че искат един малко по-различен дом.

Дейвис и Бюканън решават да се съсредоточат върху две неща: ниски разходи и по-малък отпечатък върху околната среда. Така те стигат до идеята на Майкъл Рейнолдс, който построява първата къща от отпадъци през 70-те години на миналия век в отговор на нарастващата осведоменост около проблемите с боклука и изсичането на горите.

Снимка 481898

Източник: earthship.es

Рейнолдс проектира дом, който според него съчетава шестте функции, от които хората имат нужда, за да оцелеят: храна, енергия, чиста вода, подслон, контролиране на боклука и пречистване на отпадъчните води.

Той прави така, че къщата му да е независима, що се отнася до електричество и вода и сам отглежда своята храна. Домът му разчита на пасивна слънчева енергия за отопление. Прозорците са с южно изложение и под ъгъл, за да събират слънчева светлина и да затоплят вътрешността на постройката. За  да се отопляват достатъчно добре подобен тип жилища обаче е необходим и определен климат със суха, слънчева среда, като Ню Мексико и за щастие, Южна Испания, където живеят Бюканън и Дейвис.

Снимка 481901

Източник: earthship.es

Така двойката решава да приложи на практика концепцията на Рейнолдс и сами да изградят своя "Земен кораб" в Алмерия, Испания. Въпреки че първоначалната им идея е да си построят нещо като къща за гости, където да ходят от време на време, малко по малко плановете им се променят, докато накрая временният им дом не се превръща в постоянен.

Снимка 481903

Източник: earthship.es

Къщата им разполага с отворена кухня и хол, една спалня, една баня и мокро помещение. Дейвис и Бюканън разчитат на слънчеви панели за захранване на дома и събират дъждовна вода.

"Всичката вода, която използваме за нашите нужди, за животни и градината, всичко е събрано на покрива на дома ни", гордо посочва Дейвис пред Insider.

Снимка 481904

Източник: earthship.es

Що се отнася до материалите, които са употребили, за да построят къщата си, те са изцяло и само боклуци. Алуминиевите кутии, бутилките и гумите играят важна роля в изграждането на дома им.

Снимка 481899

Източник: earthship.es

Двойката постоянно е на лов за стари предмети, като врати и други подобни изхвърлени мебели, които намират своето място в новия им дом. Въпреки че са стари, тези материали  всъщност им помагат да спестят доста пари и сами да изградят своята къща на мечтите.

Снимка 481902

Източник: earthship.es

С времето семейството си построява и няколко навеса, които използват за различни цели, като малко по малко разширяват градината и стопанството си, където сами отглеждат продуктите, с които се хранят.

Снимка 481900

Източник: earthship.es

"Предизвикателства не липсват, но най-важното е, ние сами построихме дома си. Необходимо е време и много работа, но аз намирам това толкова вълнуващо и толкова освобождаващо", категоричен е Дейвис.

Project Litter Critter, Доминик Дейвис, боклуците и един креативен профил в Instagram

Когато боклуците заживеят собствен живот

Един профил с послание