Какво означава класика в литературата? Обикновено това са творби, които са устояли теста на времето и са доказали, че продължават да са актуални и да вълнуват умовете ни години след публикуването си.

В класика обаче може да се превърнат и нови романи, които бързо печелят любовта на читателите, защото отразяват настоящите им вълнения и дават перспектива на случващото се в живота им, и в света в момента.

За този уикенд събираме шест такива заглавия, три книжни и три аудиокниги, които можем да слушаме навсякъде по всяко време, благодарение на Storytel.

"1984"

Джордж Оруел едва ли ще е щастлив да научи, че антиутопията му, писана малко след края на Втората световна война, все още е изключително актуална. Целта й е да осмее тоталитаризма, като с това успява да превърне много от концепциите си в нарицателни - достатъчно е да споменем Големия брат (Big Brother) и Полицията на мисълта (Thought Police).

Снимка 585384

Източник: Storytel

В новия си вариант за Storytel "1984" представлява новаторско аудиоизживяване, благодарение на адаптацията на романа на Анна Лий и гласовете на Йоанна Темелкова, Светломир Радев и. Владимир Михайлов.

"Изобретяването на звука"

"Боен клуб"на Чък Паланюк отдавна се е превърнал в съвременна класика. Време е обаче да видим какво ново има да ни каже авторът му, защото "Изобретяването на звука" е последният му роман.

Снимка 585260

Източник: Колаж / Ера

В него се сблъскват пътищата на двама човека - Гейтс Фостър, който вече 17 години безрезултатно издирва изчезналата си дъщеря Луси, и Мици Айвс, която осигурява звука на филмите на ужасите в Холивуд с помощта на тайна технология.

Изд. Ера, 17.99 лв.

"Парфюмът. Историята на един убиец"

Необичаен, магнетичен и едновременно с това ужасяващ - романът на Патрик Зюскинд категорично е съвременна класика. Той ни връща сред миризливите и мизерни улички на Париж през XVIII век, където се ражда Жан-Батист Грьонуй.

Снимка 585383

Източник: Storytel

Лишен от родители, обич, както и собствена миризма, той израства пленен от ароматите. С невероятния си нюх Грьонуй става изобретател на най-красивите парфюми, но е в търсене на съвършения с аромат на най-красивите жени. С гласа на Никола Стефанов.

"Красив свят, къде си ти"

Дългоочакваният трети роман на Сали Руни се появява на български и, според някои критици, е най-добрата книга на ирландката до момента. В центъра му са две приятелки - писателката Алис и работещата в издателство Айлийн, като голяма част от наратива са имейлите помежду им, от които научаваме за случващото се в живота на всяка една от тях.

Снимка 585261

Източник: Колаж / Еднорог

Връзките, секса, приятелството и търсенето на смисъла в живота са темите на Руни, които тя продължава да изследва и след "Нормални хора".

Изд. Еднорог, 21.90 лв.

"Северозападен роман"

Както подсказва заглавието му, действието в тази колоритна книга на Стоян Николов-Торлака се развива в неназовано село в северозападна България. Написана на местния диалект, тя определено не се чете лесно, затова пък може да се слуша така, благодарение на невероятния прочит на Димитър Живков.

Снимка 585382

Източник: Storytel

Главният герой Братан се тормози от постоянните подмятания в кръчмата по адрес на сестра му - местна хубавица и любителка на мъжките ласки. За да сложи край на подигравките, той си наумява да я омъжи за селския идиот.

"Големи лъжи в малкото градче"

От северозападна България се местим в югоизточните американски щати. Историята тече в две сюжетни линии, разделени от няколко десетилетия. През 40-те младата художничка Ана Дейл получава задачата да изрисува фасадата на пощенска станция в градче в Северна Каролина.

Снимка 585262

Източник: Колаж / Кръг

Тя се сблъсква с предразсъдъци преди да изчезне безследно преда да завърши творбата си. Години по-късно Морган е пусната от затвора предсрочно при едно условие: да довърши започнатото от Ана. Какво още обаче свързва двете жени?

Изд. Кръг, 18.90 лв.