Битката за Космоса между милиардерите Джеф Безос и Илон Мъск продължава вече 20 години и въпреки совалките от упреци един към друг, Безос в момента е с една крачка пред конкурента си.

Илон Мъск, Джеф Безос, SpaceX, Blue Origin и 20-годишната вражда между милиардерите

20-годишната вражда на Мъск и Безос

Откъде започнаха, къде стигнаха

Още през 2000 г. Джеф Безос основава компанията Blue Origin и днес вече тече онлайн наддаване за първия турист, който ще се качи на неговата суборбитална ракетна система за многократна употреба New Shepard. Тя е кръстена на Алън Шепърд, първият американец, който лети в Космоса.

Полетът е планиран за 20 юли и в него ще се включат шестима астронавти плюс ентусиастът, предложил най-висока цена. Те ще излетят от стартовата във Ван Хорн, Тексас, над така наречената условна "линия Карман" - международно признатата граница между земната атмосфера и космическото пространство.

В момента на официалния сайт на Blue Origin тече първият кръг от наддаването за единственото туристическо място на борда на New Shepard. Остават още два етапа, преди компанията да връчи билета на печелившия.

До 19 май ще се събират онлайн оферти на официалния сайт на търга. По време на втория етап, между 19 май и 12 юни, на същия Интернет адрес от космическата компания ще публикуват всички получени до тогава оферти, а на финалната фаза, 12 юни, ще се проведе онлайн търг на живо.

И ако всичко върви по план и корабът излети на 20 юли, щом се изстреля на височина от близо 80 км. над земната повърхност, New Shepard трябва да се откачи от своя ракетен усилвател. В този момент пасажерите ще изпитат безтегловност в продължение на три минути и после ще се приземят обратно на Земята, разказват от The ​​New York Times.