За автомобилните фенове няма по-романтично нещо от снимки на изоставен спортен автомобил в плевня в някое китно швейцарско, френско или италианско селце. Има нещо митично в това - като да откриеш златно съкровище, което носи със себе си куп истории, загадки и чужди спомени.

Ето защо се изненадахме, когато видяхме снимки на "изоставени" модерни суперавтомобили, изглеждащи в окаяно състояние. Запитахме се кога и защо някой е успял да ги купи, да им се порадва, да ги изостави и те да натрупат толкова много прах върху лъскавата си боя.

Оказа се, че всичко е оптическа илюзия. Дело е на майстор, който нарича себе си Dizzy Viper, или поне така се казва профилът му в Instagram. Всъщност той е млад италиански дизайнер, който е натрупал около 115 000 последователи в социалната мрежа, създавайки и публикувайки сюрреалистични изображения.

Колкото и да е трудно да повярваме, това на снимките не са реални коли в реална обстановка, а компютърни графики, които едновременно впечатляват, натъжават и ни карат да си задаваме куп въпроси. А не е ли именно в това смисълът на изобразителното изкуство?

Само за няколко дни, серията от "снимки" обиколи социалните мрежи и автомобилната част на интернет, като мнозина бяха заблудени, че някой наистина е изоставил Bugatti Chiron Super Sport, Lamborghini Centenario, Lamborghini Countach и какво ли още не.

Не че виним хората, все пак работата на TheDizzyViper е наистина впечатляващо реалистична, но след първоначалния шок, човек би трябвало да се запита, не е ли твърде невъзможно, за да е истина.

Смятаме, че изкуството не бива да се тълкува на глас, но за нас всичко това е намек, че тези коли може би са последните истински бензинови суперавтомобили, които някой ден ще се превърнат в артефакти. Казваме "бензинови" с ясната сметка за всички хибридни технологии, които присъстват в част от тях. Интересно е да ги видим в такава обстановка - като пътуване напред в бъдещето е.