"Всички знаят, че мога да говоря, без да си мърдам устата, но малко хора знаят, че мога да не говоря, докато си мърдам устата." Така с шега и съвсем в негов стил, Димитър Иванов-Капитана представя себе си. Но като вентролог, освен умението да говори, без да си мърда устните, той има и таланта да създава илюзията, че гласът му идва от другаде, а именно - от кукла.

Всъщност Димитър е и бащата, и майката на две доста популярни в интернет кукли - Бай Тъньо и Алекс. Част от много от скечовете му в социалните мрежи, те винаги го придружават и на турнетата из България.

Но куклите се появяват в живота на Димитър преди Бай Тъньо и Алекс - когато записва актьорско майсторство за куклен театър в НАФИЗ. След като завършва, започва да работи на две сцени - и на театъра, и на стендъп комедията. Така е и до днес.

"За щастие двете не само че се съчетават чудесно, но и си помагат много. Актьорството е черешката на тортата в стендъпа, а стендъпът дава на актьорството свобода", споделя Димитър.

Със стендъп той започва да се занимава преди шест години. И за това време вече е имал шест национални турнета и участия в над 30 града. Създал е три авторски представления "Беше ми 100лично", "Образцов дом" и "Хомеопатия за душата", а най-доброто от тях събира в "НЕобичайното шоу на Капитана", което миналата година изнася в Зала 1 на НДК.

Разбира се, основното оръжие, с което Капитана печели публиката, е хуморът. Но без отдадеността и въображението си той едва ли би спечелил и едно от най-важните си отличия досега. Миналата година Димитър е избран от Golden Mic Awards за най-добър стендъп комедиант в България. Да не забравяме, че има и международно признание от фестивала SoloAct, където грабва наградата на публиката.

Но успехът не идва ей така. Трудно е, защото професията изисква от него отдаденост 24/7. Затова и заедно с екипа си, той гледа много сериозно на работата, нищо че в по-голямата ѝ част трябва да бъде несериозен.

Днес Димитър прекарва почти цялото си време в търсене на идеи, писане на текстове, репетиции, представления и пътуване. И когато все пак му останат свободни часове, обикновено ги прекарва някъде из планините и със семейството си. В такива моменти дъщерите му често го разсмиват, понякога дори и до сълзи, а общуването с тях е толкова забавно, защото и двете тепърва откриват света.

На 2 ноември на Капитана му предстои нещо специално. Тогава в Зала 1 на НДК той ще представи новото шоу "Не се шегувам". Зад проекта стоят две години усилена подготовка, в които той събира материал, пише и подрежда текстове, редактира и тества пред подбрана публика. Въпреки че и в момента е на турне, не спира да репетира за шоуто. И колкото и да му е натоварено, Димитър е напълно наясно със залога - когато си поставяш високи цели, трябва да си готов да платиш висока цена.

Откъде черпите вдъхновение за нови скечовете вече шест години?

Винаги и само от живота. От самия него и всичко, което ме заобикаля. Ежедневието ни е пълно със ситуации, достойни за кино продукции, пък какво остава за стендъп. Всичко взимам от там... Е, и го украсявам мъничко, разбира се.

Какво е чувството да излезете на сцена с мащаба на Зала 1?

Уникално е! От една страна Зала 1 е малко трудна, защото е огромна и хората са навсякъде, а ти трябва да обемеш всички. В същото време сцените от този тип учат - на професионализъм, на отговорност, на перфекционизъм. А накрая, като излезеш и те удари вълна от аплодисменти, нечовешки смях и викове, е страшен кеф!

Какво да очакват зрителите от "Не се шегувам"?

Това със сигурност ще е най-доброто ни шоу досега. Най-малкото, вече имам шест години опит. Една от изненадите е, че ще има нов герой - Кумчо Вълчо. Но да не ви подвежда името, той е изключително циничен и вулгарен вълк, изгонен от приказките и работи като таксиметров шофьор в момента. Бай Тъньо и Алекс също ще се включат, даже двамата заедно. Доста е предизвикателно да водя две кукли едновременно. Естествено, ще има и много стендъп. Аз обичам проектите ми да имат рамка, да намерим проблем в битието ни, да го разнищим и да го решим накрая. И сега ще е така. Много ще е яко, както обичам да казвам. Препоръчвам с две ръце.

"Не се шегувам" е на 2 ноември от 20 ч. в Зала 1 на НДК. Още информация за шоуто и билети има тук.