Само седмици ни делят от пролетта и онова време в годината, което винаги ни дава надежда за по-добър свят. По този повод събираме три книги, в центъра на които е природата и нейното опазване.

"Удавеният свят"

Лондон е под вода, Европа се е превърнала в система от гигантски лагуни, Атлантическият океан се простра до Средния запад на Америка, а петмилионното население на Земята живее на двата полюса, където температурите са около 30 градуса. Може да звучи като прогноза на съвременните еколози, но всъщност е роман, излязъл през 1962 г.

Снимка 566532

Източник: Колаж / Сиела

В него Джеймс Г. Балард успява да предвиди истинската криза, която би предизвикала глобалното затопляне. Насред среда, която напомня мезозоя, група учени ще се опитат да намерят изход за цивилизацията. Ако вече не е прекалено късно.

Изд. Сиела, 15.90 лв.

"Времето"

Лизи Бенсън е библиотекарката, но основа част от енергията й отива в грижи за наркозависимия й брат, както и собствения й съпруг, и семейство. Докато не получава предложение да води рубрика в популярния подкаст Hell and High Water, където трябва да отговаря на въпроси за климатичните изменения и постоянно променящия се (към лошо според слушателите) свят.

Снимка 566533

Източник: Кръг

Романът на Джени Офил обаче няма линейна структура, защото голяма част от него е отреден на мислите на Лизи за кризите, пред които е изправен съвременния човек, както и за страданията на другия и на цялата планета.

Изд. Кръг, 15.90 лв.

"Дървесна история"

Бананово дърво се превръща в спасител на виетнамски пилот. Художник открива фотографии на един и същи кестен, правени години наред. Млада жена умира от токов удар, за да се върне към живот с помощта на чудати природни същества. Учен открива, че дърветата имат сложна система да общуват помежду си.

Снимка 566531

Източник: Колаж / Колибри

Това са само част от героите и историите в романа на Ричард Пауърс, донесъл му награда "Пулицър" през 2019 г. Определен от критиката като екофантастика, той е стряскащо напомняне за все по-отслабената ни връзка с природата.

Изд. Колибри, 30 лв.