Пандемията предопредели коледните празници тази година да са доста различни - големите семейни събирания няма да се състоят, някои хора дори не са успели да се приберат за празниците заради ограничения в пътуванията, някои близки пък са си отишли завинаги.

В подобни времена все повече разбираме, че трябва ценим скъпите ни хора и да им показваме любовта си възможно най-много. А начините за това са толкова простички... Точно това показва и скорошно изследване на Щатския университет на Пенсилвания и Университета Ървин в Калифорния, публикувано от Journal of Social and Personal Relationships.

Снимка 511127

Източник: iStock

То включва дълги въпросници, предоставени на 495 човека, като целта е да се установи кои са нещата/постъпките, които могат да накарат всеки човек да се чувства обичан. Ето ги:

  • Когато някой покаже съпричасност към нас, когато сме в трудна ситуация;

  • Когато ни прегърне дете;

  • Когато домашните ни любимци се радват, че ни виждат;

  • Когато някой ни каже "Обичам те".

Снимка 511125

Източник: iStock

От тези резултати става ясно, че любовта далеч не се изчерпва с романтичните отношения. Че понякога любящият поглед на кучето е всичко, което ни трябва след труден ден. И че да се обадим на близък, който преживява нещо тежко или е сам, може да значи много.