Сестра Стефани Балига, някога доминираща бегачка в Рокфорд, сега е позната като "Бягащата монахиня". И тя прегръща новата си роля със същата страст, която ѝ помага да спечели толкова много титли в дните й като състезател.

Кристина Скуча - монахинята, която спечели „Гласът на Италия“, но стана сервитьорка в Испания

Италианската монахиня бунтарка, за която всички говорят

Какво се случва с Кристина Скуча

Когато Стефани Балига започва да учи в колеж, тя дори не е помисляла, че един ден ще бъде монахиня, която ще храни бедните. По онова време нейният приоритет е бягането. В Университета на Илинойс Стефани е шестият най-бърз първокурсник в страната, като тренира по пет часа на ден.

На следващата година обаче тя чупи крака си и не може да бяга в продължение на 12 седмици. Именно докато се възстановява, тя започва да се чуди какво ще прави с живота си след контузията и стига до прозрението, че дължи всичко на Бога, затова решева да му се посвети.

Като лидер на благотворителен екип, който участва в Чикагския маратон всяка година, тя е събрала събрал над 1 милион долара за мисията си,  намерила ново приложение на уменията си за бягане, пише Aleteia.

"Винаги ще бъда бегач", казва сестра Стефани. "Сега просто бягам по различни причини."

Религиозната общност, към която Балига се присъединява преди повече от 15 години, е Mission of Our Lady of the Angels in the West Humboldt Park neighborhood в Уест Сайд, която от основаването си, успява да привлече младите хора към религиозния живот, за което несъмнено допринася и сестра Стефани.

С постижението си от 2019 г. от 2 часа и 53 минути на маратона в Чикаго ( 42.195 км), Стефани е най-бързата монахиня за посочената дистанция. Но целта ѝ не е просто да участва в престижни състезания, а да събира пари за мисията. Затова и всяка година обучава група от доброволци и поддръжници на каузата, които да пробягат Чикагския маратон с нея. Всички пари, които с участието си в маратона събират, се използват за подпомагане на ремонта на училището и обществения център за квартала.

С участието си в Чикагския маратон сестра Балига и още около 100 доброволци, бягащи за каузата на Мисията, ежегодна набират значителна сума пари. Например през 2021 година те са успели да съберат 210 000 долара и 1 100 000 през последните 10 години.

През 2020 година по време на пандемията от Covid-19 и отмяната на редица събития, включително и маратона, монахинята си поставя ново предизвикателство - тя пробягва маратона на бягаща пътека в мазето на църквата. Финишира дистанцията за 3:33 ч., като успява да събере средства в размера на 100 хиляди долара.