Банкси винаги знае как да провокира. И винаги го прави в точния момент. През есента на миналата година картина на художника се самоунищожи по време на търг, на който се предлагаше за 1.4 милиона долара.

Никой не успя да прибере произведението на изкуството вкъщи, англичанинът не получи крупната сума, но целият свят дълго говори за тази необичайна случка, каквато бе и целта.

Най-актуалната тема в момента не само във Великобритания, но и в Европа е Brexit. А Банкси, който е родом от Бристъл, нямаше как да пропусне да даде своя поглед на политическата криза, чийто край все още е неясен за всички.

Картината, която носи името Devolved Parliament (Децентрализиран парламент), изобразява депутатите като шимпанзета. Английският художник я рисува още преди десет години. Творбата, която е голяма цели четири метра, не за първи път намира своето място в галерия, но сега поводът е по-специален.

Творецът сподели снимка на картината в Bristol Museum & Art Gallery и поясни, че е дал съгласието си творбата отново да бъде изложена в чест на последния ден от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС - 29 март. Картината ще може да бъде видяна безплатно в следващите пет месеца, след което отново ще отиде при неизвестния си купувач, предава Daily Mail.

Поздрави от Банкси

Поздрави от Банкси

Забавен проект за картички

"Парламентът на орангутаните" има и скрито послание - че сега може да ни е смешно, но един ден никой няма да бъде отговорен за случилото се.